Dnes je neděle 28. dubna 2024., Svátek má Vlastislav
Počasí dnes 5°C Polojasno

Piráty do eurovoleb povede stejně jako v roce 2019 Marcel Kolaja

Piráty do eurovoleb povede stejně jako v roce 2019 Marcel Kolaja
Marcel Kolaja | zdroj: Michal Růžička / MAFRA / Profimedia

Lídrem pirátské kandidátky pro volby do Evropského parlamentu bude stejně jako v roce 2019 Marcel Kolaja, nynější první místopředseda strany a europoslanec. Rozhodli o tom členové Pirátů při dnešním jednání celostátního fóra. Získal 299 hlasů z celkového počtu 543. Dvojkou kandidátky bude současná europoslankyně Markéta Gregorová, trojkou moravskoslezská zastupitelka Zuzana Klusová.

Kolaja v souboji o první místo na kandidátní listině porazil další dva současné europoslance - Gregorovou a Mikuláše Peksu. Gregorová obdržela 152 hlasů, Peksa 81. Už před druhým kolem hlasování z klání vypadli bývalý poslanec Mikuláš Ferjenčík a neurochirurg Albert Štěrba.

Gregorovou následně pirátská členská základna zvolila dvojkou kandidátky. Za svoji hlavní prioritu označila soustředění se na nové technologie a umělou inteligenci a v tomto smyslu i na bezpečnost. Zkritizovala mimo jiné vládní ODS za to, že se nedokáže soustředit na výzvy, jako jsou dezinformace.

Na třetím místě bude Zuzana Klusová, zastupitelka Moravskoslezského kraje. Čtyřkou se stal Peksa, na páté pozici bude David František Wagner, Peksův poradce a vedoucí poslanecké kanceláře.

Kolaja byl do začátku loňského roku místopředsedou Evropského parlamentu, nyní zastává pozici kvestora. Má tak na starosti administrativu a finanční záležitosti spojené s chodem instituce. Kromě toho působí ve výboru pro vnitřní trh a ochranu spotřebitelů a ve výboru pro kulturu a vzdělávání.

Kolaja chce v Evropském parlamentu navázat na práci v předchozím funkčním období a nadále usilovat o to, aby každý občan měl větší kontrolu nad svým životem on-line i offline, řekl po svém zvolení. „Budu hájit soukromí evropských občanů, to je pro mě jako piráta něco extrémně důležitého, něco, co Pirátská strana nese jako svůj prapor už od svého založení,“ poznamenal.

Chce usilovat o Evropu jednotnou, moderní, respektující lidská práva. Prosazovat chce odpovědnou klimatickou politiku a udržitelnou ekonomiku. „V rovině demokratické nechceme, aby Evropu rozkradli nebo rozložili autoritáři nebo polodiktátoři, jako je třeba (maďarský premiér) Viktor Orbán,“ uvedl posléze na briefingu. Doufá, že po volbách příští rok se rozšíří pirátský klub v europarlamentu o zástupce dalších zemí, například Lucemburska.

Piráti dnes také na svém internetovém fóru zahájí volbu kandidáta do Evropské komise. Návrhy mohou podávat do 1. října, nominanti budou mít na rozmyšlenou další dva týdny, následně se uskuteční dvoukolová volba. O funkci se může ucházet každý člen nebo registrovaný příznivec strany.

Volby do Evropského parlamentu se uskuteční 7. a 8. června příštího roku. V posledních eurovolbách Piráti získali bezmála 14 procent hlasů a tři mandáty.

Jasno o čele kandidátky už má vládní STAN, jejichž kandidátku s „osobnostmi pro Evropu“ povedou ekonomka a bývalá prezidentská kandidátka Danuše Nerudová spolu s někdejším poslancem hnutí Janem Farským. Lidovci v květnu oznámili, že jejich jedničkou do voleb bude nynější europoslanec Tomáš Zdechovský. Otázkou zůstává, zda KDU-ČSL, ODS a TOP 09 budou ve volbách kandidovat samostatně, nebo v koalici Spolu.

Předsednictvo opozičního hnutí ANO bude o krajských nominacích na kandidátku pro evropské volby jednat v příštích týdnech, řekl nedávno první místopředseda Karel Havlíček. Hnutí SPD se dohodlo na spolupráci v evropských volbách s Trikolorou, spojení má zabránit propadávání hlasů. Vedení hnutí by mělo o nominacích z regionů jednat nejpozději na podzim.

Zdroje: