Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes -1°C Slabý déšť

Petr Hájek nařezal politikovi ODS. Definitivně prý pohřbil návrat Klause

Petr Hájek nařezal politikovi ODS. Definitivně prý pohřbil návrat Klause
Petr Hájek | zdroj: isifa/Lidové noviny/JINDRICH MYNARIK

Manifest „Demokraté v Evropě, vzbuďme se,“ který sepsal Václav Klaus, vyvolal podle šéfredaktora webu Protiproud.cz Petra Hájka malé zemětřesení. Podepsalo se pod něj několik stovek osobností od nás i ze světa, ale komentátoři, ponoření do předvolební kampaně, jakoby nevěděli, jak se k němu postavit.

Někteří komentátoři prý okamžitě začali mudrovat, že tím Klaus určitě naznačuje zájem kandidovat do Evropského parlamentu. „Celá země žije předčasnými volbami do sněmovny, ale šachista Klaus je opět o pár tahů napřed. Ví, že s výsledkem nejbližšího klání on ani pravice už moc nezmůžou. A tak se soustředí na jaro příštího roku,“ napsal například Lukáš Jelínek v Právu. Vrcholný kusek však prý v tomto smyslu předvedl Jan Zahradil, český europoslanec, který už se ale v Česku zjevuje v podstatě jenom před volbami, když potřebuje prodloužit svou bruselskou misi.

Celý článek čtěte ZDE.

Ten nyní prohlásil, že Václav Klaus předběhl jeho europarlamentní frakci konzervativců, a vzápětí jej vyzval, aby přijal zodpovědnost a kandidoval ve volbách. Měl by tak  prý učinit v barvách ODS, a nerozmělňovat síly nějakými náhodně sestavenými kandidátkami.

Hájek k tomu poznamenal, že pokud po předchozích uráživých výrocích elit ODS zůstaly dveře ke Klausově návratu do strany alespoň přivřené, namyšlené výroky europoslance je přibouchly definitivně. „Pan Zahradil o tom nejspíš ani neví. Jeho hloupost se rovná myšlenkové vyprahlosti všech, kteří se v luxusních EU palácích – a penězích – po léta koupají,“ poznamenává k tomu Hájek.

O Zahradilově hrdinství prý nejlépe vypovídá fakt, že se ke Klausovu manifestu evidentně hlásí,  ale jen proto, že jej exprezident předběhl, není ochoten se po něj podepsat.

I další lidé uvažují, zda burcující text znamená přihlášku do voleb. Podle Hájka tím jen ukazují svou omezenost. Skutečně osobnosti si totiž podle něj jsou vědomy, že pokud se objeví nebezpečí, je třeba mu čelit, bez ohledu na to, zda se zrovna blíží nějaké volby.

Zdroje: