Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Paroubková: Až Rath začne mluvit o ČSSD, tak se strana otřese v základech

Paroubková: Až Rath začne mluvit o ČSSD, tak se strana otřese v základech
Petra Paroubková | zdroj: Mediafax

David Rath si přeje, aby u soudu s ním vypovídali vrcholní politici ČSSD. Měli by prý vysvětlit, jak to bylo se sháněním peněz na volby. Podle Petry Paroubkové, která Rathovi vydala knihu, by to ale bylo svědectví přímo průlomové. „Bylo by to pro sociální demokracii devastující,“ řekla Paroubková. Podle ní by ale konečně vyšlo najevo, kdo po Rathovi shánění peněz vlastně žádal.

I přesto, že se ČSSD v minulosti snažila kvůli kauze Davida Ratha setřást ze sebe špínu, jak to jen šlo, otázka „shánění peněz na volby“ se jí ale opět vrací do klína doslova jako bumerang. Do ringu ji totiž vtáhnul sám Rath, když v rozhovoru pro Lidovky.cz na dotaz, proč navrhl (pro soud) výslech vrcholných politiků ČSSD, řekl:

„Z torza odposlechů, které máme k dispozici, vyplývá, že se různé osoby včetně mě baví o shánění peněz na volby, o volbách a financování voleb. Ve spisu je na mnoha místech zmínka o penězích na volby a ČSSD. Zaznívají tam i různá jména. Je důležité, aby se k tomu někteří měli možnost vyjádřit a říci, jak to bylo. Pomáhat vlastní straně je normální a není se za co stydět.“

Co by ale mohlo na politiky sociální demokracie takzvaně prasknout? Připomeňme, že již na začátku vzetí Ratha do vyšetřovací vazby sice unikly nějaké souvislosti jeho kauzy s financováním voleb ČSSD, ty ale vzápětí rychle utichly. Nic víc než dohady tak z vězení neprosáklo. Nebylo tak kupříkladu nikdy řečeno konkrétně kdo, kdy a jakým způsobem si měl na volby opatřovat skrze některé hejtmany ČSSD peníze. Právě o hejtmanech se totiž vedla v souvislosti s financováním voleb uvnitř strany permanentní diskuse.

Jak budete řešit kampaň? A kde vezmete peníze?

Zdroje: