Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Občasný déšť

Pár hodin do stávky. Už víme, o co odborům skutečně jde

Pár hodin do stávky. Už víme, o co odborům skutečně jde
zdroj: Mediafax

Ačkoliv Českomoravská konfederace odborových svazů nastínila, že zřejmě nepůjde na středeční jednání mimořádné tripartity svolané premiérem Petrem Nečasem, zcela bez zástupců odborů jednání nebude. Asociace samostatných odborů (ASO) ParlamentnímListům.cz svou účast potvrdila.

Předseda ASO Bohumír Dufek redakci navíc konečně konkretizoval požadavky odborů.

Ještě v úterý večer to vypadalo, že na jednání tripartity nepřijde za odboráře ani noha. „Jsem přesvědčený, že svolat tripartitu na den před stávkou a demonstrací je podraz na entou," řekl ParlamentnímListům.cz Dufek. „Já jsem svolal na osmou hodinu (úterý večer, pozn.red.) chlapy, abychom se poradili, jakým způsobem se s tím vyrovnáme. Já se obávám, že pan premiér udělá jenom blablabla, a to jenom proto, aby nám dokázal, jak nám to ve čtvrtek nebude sedět," dodal odborář s odkazem na stávku.

Odbory na tripartitu nakonec dorazí

Pozdě v noci se ale po jednání vedení ASO situace změnila. „Ano, ASO se ve středu zúčastní mimořádného jednání tripartity, které svolal premiér, a to i přesto, že s tím máme problémy, protože připravujeme čtvrteční protest," vysvětlil ParlamentnímListům.cz Dufek.

Ten je nicméně rozladěný, že ve čtvrtek má sněmovna schvalovat zdravotnickou reformu. „Je to podraz," říká s tím, že tato reforma je jedním ze tří zákonů, ke kterému mají odbory výhrady.

O co odborům skutečně jde?

„Zdravotní reforma sází na prostý strach lidí o své zdraví. Servírují nám účet, který ve finále umožní léčení jenom bohatým a my půjdeme z práce rovnou do kremace," prohlásil Dufek na květnové demonstraci k reformě.

Nic konkrétnějšího na stránkách Asociace samostatných odborů nenajdeme ani dnes. S čím tedy jde ASO na jednání s vládou? „Ve zdravotní reformě nyní diskutujeme parametr, zda a kolik si připlatit na lékařskou péči," informoval ParlamentníListy.cz Dufek.

Celý článek na ParlamentniListy.cz