Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Palivové brikety jsou nejlepší variantou pro vytápění vaší domácnosti

Palivové brikety jsou nejlepší variantou pro vytápění vaší domácnosti
zdroj: {fortton} / Shutterstock.com

Efektivnější, praktičtější a čistší než konvenční palivové dříví. Dřevěné brikety jsou na prvním místě v seznamu špičkového palivového dřeva. Díky vysoké výhřevnosti, bezkonkurenční praktičnosti, a především ekologickým specifikám jsou dřevěné brikety nejlepším řešením pro efektivní, udržitelné a nižší náklady na vytápění.

Jak se vyrábějí brikety?
Palivové brikety se vyrábějí z velmi jemných kusů dřeva, které se pomocí strojů stlačují dohromady pod vysokým tlakem. Když je dřevo vystaveno tomuto silnému tlaku, uvolňuje látku zvanou lignin, která bude působit jako pojivo v briketách. V některých případech lze během výrobního procesu použít lepidla.
Kvalita a výhřevnost briket se může lišit v závislosti na síle, kterou byly stlačeny, a na druhu dřeviny, ze které jsou vyrobeny. Tato kritéria ovlivňují dobu hoření briket, a tím i množství tepla, které z nich můžete získat.

5 hlavních výhod briket

  1. Skladování
    Dřevěné brikety jsou lisovány do jednotného obdélníkového tvaru, takže je lze snadno skladovat. Nabízejí proto výhodu výrazně menšího úložného prostoru, než je třeba pro palivové dříví, které se často skladuje venku, kde je chrání pouze zahradní nábytek.

  2. Spalování
    Dřevo přirozeně obsahuje vlhkost, suky, pryskyřici a má kůru. Dřevo je drsné, což může ztěžovat ovládání zapalování. Brikety jsou naopak hladké, jejich spalování je pomalé a řízené po celém jejich povrchu.

  3. Úroveň vlhkosti
    Úroveň vlhkosti briket je velmi nízká; obecně se tato sazba pohybuje kolem 6-8 %. Brikety tedy poskytují více energie na kg než běžné palivové dřevo (s maximálním obsahem vlhkosti 18 %). Takže si nemusíte dělat starosti s tím, zda jsou vaše brikety dostatečně suché, aby se spálily.

  4. Celková hmotnost briket
    Je pro vás snazší odhadnout množství paliva, které kupujete za danou cenu, protože brikety se prodávají podle hmotnosti. Brikety se snadno skládají.

  5. Úspora nákladů na vytápění
    Spalování dřevěných briket je mnohem levnější než u jiných typů vytápění – ve srovnání s jinými způsoby můžete snadno ušetřit více než 25 % běžných nákladů. Pokud chcete sehnat brikety ještě levněji, sledujte letáky.

Dřevěné brikety a životní prostředí
Brikety jsou CO2 neutrální. Během spalování nevypouštějí brikety do ovzduší více CO2, než se během jejich růstu nahromadilo ve dřevě, ze kterého jsou vyrobeny. Použití briket také umožňuje recyklaci, protože jsou vedlejším produktem dřevařského průmyslu.

Vyberte si kvalitní brikety
Pokud chcete topit briketami, musíte věnovat pozornost jejich kvalitě. Některé brikety se snadno rozpadají, což může ve vašich kamnech na dřevo a v obývacím pokoji způsobit mnoho úklidových prací. Některé brikety mohou vydávat chemický zápach nebo zápach hoření. To se může stát, pokud byly brikety vyrobeny z pilin od výrobce nábytku, protože dřevo může obsahovat MDF nebo melamin. Před použitím briket je tedy důležité zjistit, odkud pochází dřevo, které bylo použito k výrobě briket.

Jak používat dřevěné brikety?
Dřevěné brikety mají vysoký energetický obsah, takže při topení začněte tím, že do kamen umístíte malé množství briket, abyste mohli posoudit tepelný výkon dřevěných briket. Dřevěné brikety lze zapalovat jako palivové dříví pomocí zápalek, papíru a podpalovačů atd.
Pro ty, kteří jsou otráveni popelem, který se rychle hromadí, prachem, který se shlukuje a kouří, jsou nejlepší alternativou brikety. Vytváří pouze 0,5 % obsahu popela, kouř je výrazně snížen, žádné praskání nebo odmítání uhlíků neuvidíte. To jsou velká pozitiva při topení pomocí palivových briket.

Zdroje:
Inzerce