Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Otřesné svědectví o věznění Jany Nagyové. Jen pro otrlé

Otřesné svědectví o věznění Jany Nagyové. Jen pro otrlé
Jany Nagyová | zdroj: Parlamentnilisty.cz

ParlamentníListy.cz získaly dopis dcery obviněné Jany Nagyové, Nikoly Nagyové, který napsala předsedovi senátního podvýboru pro lidská práva Jiřímu Čunkovi. V dopise dcera Nikola upozorňuje na otřesné chování policie při zadržení její matky, porušování jejích lidských práv a lidsky nedůstojné podmínky, které má ve vazbě.

Předseda podvýboru, senátor Jiří Čunek, potvrdil ParlamentnímListům.cz, že dopis opravdu obdržel. Výbor se bude stížností zabývat a podnikne všechny možné kroky, aby záležitost prošetřil.

„Výbor se rozhodl, že se tímto podnětem bude zabývat. Má to ale háček v tom, že osoba zadržovaná ve vězení ve výkonu trestu může být navštívena členem Parlamentu se souhlasem ředitele věznice kdykoli, ale pokud jde o vazbu s koluzními důvody, tedy při možnosti ovlivňování svědků, musí návštěvu povolit státní zástupce. Výbor mě pověřil, abych napsal olomouckému vrchnímu státnímu zástupci Ištvanovi žádost o to, abychom tuto stížnost mohli projednat s paní Nagyovou. Posléze ji budeme projednávat s policejním prezidentem a poté zvolíme další postup,“ řekl ParlamentnímListům.cz Čunek.

Tehdejší šéfka kabinetu premiéra Petra Nečase Jana Nagyová byla zadržena Policií ČR 12. června 2013 v nočních hodinách a dne 15. června 2013 na ni byla rozhodnutím Okresního soudu v Ostravě uvalena vazba. 

Policisté jsou povinni dbát cti, vážnosti a důstojnosti osob


Zdroje: