Dnes je úterý 16. dubna 2024., Svátek má Irena
Počasí dnes 11°C Skoro zataženo

Otrávená Peake: O Pickovi se mnou nikdo nejednal. Úsměvné

Otrávená Peake: O Pickovi se mnou nikdo nejednal. Úsměvné
Karolína Peake a Pavel Kotrba. | zdroj: Mediafax

Čekání na to, až premiér Petr Nečas (ODS) ohlásí jméno nástupce Karolíny Peake (LIDEM) na postu ministra obrany, je u konce. Novým šéfem ministerstva se stane bývalý náčelník generálního štábu armády a současný první náměstek rezortu Vlastimil Picek.

Ministerská židle byla neobsazená téměř tři měsíce, po které na vedení rezortu dohlížel sám premiér. Ten dlouhé otálení zdůvodňoval především komplikovaným vyjednávání s dalšími koaličními partnery. Ač se Pickovo jméno v souvislosti s funkcí ministra často skloňovalo, někteří koaliční politici ho odmítali, protože nechtěli ve vedení ministerstva obrany generála, který jen nedávno ukončil své působení na samém vrcholu armádní hierarchie. O Nečasově rozhodnutí informovala ve čtvrtek ČTK.

Ač se premiér oháněl nutností dojednat jméno v rámci celé koalice, zřejmě zapomněl, že je trojčlenná. Předsedkyně LIDEM a vicepremiérka Karolína Peake totiž o Pickově výběru nevěděla, a cítí se proto "otráveně". "Za celé tři měsíce jsem nebyla pozvaná na jediné jednání. Pro mě je to informace z médií. Pokud pan premiér přijde po třech měsících s generálem Pickem, připadá mi to úsměvné," řekla Peake Mediafaxu s tím, že kvůli jmenování však nebude hrozit odchodem z vlády, jelikož se chce dál věnovat své agendě boje proti korupci.

Zdroje: