Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Ondráčka: S očistou od korupce by měla ODS začít u sebe

Ondráčka: S očistou od korupce by měla ODS začít u sebe
zdroj: tisková zpráva

Šéf české pobočky Transparency International David Ondráčka vzkázal ODS na její Vizi 2020 jediné. Pokud nezačnete u sebe a nevyčistíte od korupce vrcholovou politiku, nikdo vám vaše vize věřit nebude.

David Ondráčka je české veřejnosti znám jako šéf české pobočky organizace Transparency International, jejíž náplní je mimo jiné boj proti korupci.

Jeho organizace jako první upozornila na sporný supertendr na likvidaci ekologických zátěží, který ve vládě Mirka Topolánka prosadil tehdejší ministr financí Miroslav Kalousek, který později vystoupil z KDU-ČSL a založil TOP 09.

ParlamentniListy.cz: Jak se tváříte na protikorupční program ODS, který právě vzniká? Mám na mysli základní tezi, že korupci omezíme minimalizací státní správy, čímž úplatným úředníkům zmenšíme manévrovací prostor.

Teze pojmout protikorupční boj komplexně je správná, tedy mít tam prevenci, průhlednost i postih. U nás ale není hlavní problém v úřednické korupci, ale v politické korupci a otázce rozdělování veřejných peněz. Na tu musíme zaměřit pozornost a přizpůsobit tomu strategii. Chtěl jsem ODS říci ano, snažte se zefektivňovat běžné agendy státu, ale to podstatné visí v těch klíčových přerozdělovacích procesech. Tam je ten prostor mnohem větší.

ParlamentniListy.cz: Jak z toho ven?

Potřebujeme skutečnou průhlednost. Je hezké, že konkrétní zakázku vyvěsíme na web, ale my musíme také vědět, jak kdo hlasoval, aby se dala vyvodit osobní zodpovědnost. Musíme zesílit kontrolu, která je u nás nyní pouze formální a především zabránit politizaci veřejného sektoru. Tím myslím kontrolní instituce, mediální rady, zasahování do polostátních firem. To vše musí přestat, politici tam prostě nesmí nominovat své lidi. Tam je místo pro odborníky, hodnocené podle výkonu.

ParlamentniListy.cz: Vy jste prezentoval graf, podle něhož se vnímání korupce v ČR zlepšilo s nástupem ODS do vlády, ale od počátku roku jdou čísla opět strmě dolů.

Ono to nehodnotí výkon té které vlády, která je zrovna u moci. Co ten graf ukázal je, že tady se přeci jenom z úplného průšvihu začaly věci měnit k lepšímu, ale dnes se ten trend zastavil a spíše se začíná obracet. To je ten varující signál, který bychom měli vnímat. Proto by se na protikorupční strategii mělo začít tvrdě pracovat.  Pro ODS je podstatné, aby vytvářela dlouhodobé vize a programy, ale zároveň aby se zabývala i svými vnitřními poměry. Dokud to bude strana, vnímaná jako velmi prosáklá korupcí, tak ji nikdo žádné protikorupční opatření věřit nebude.

ParlamentniListy.cz: Máte na mysli třeba zakázku na ekologický tendr století?

Ano, to je věc, kterou připravila Topolánkova vláda, a jsou s tím spojena obrovská rizika. Nejlepší řešení by bylo ji okamžitě zastavit. Může přinést ztráty až v desítkách miliard korun. Je postavená špatně jak právně, tak ekonomicky, přináší jenom ta rizika bez toho, aby dokázala vyřešit to, co si klade za cíl. Ale o tom bude rozhodovat až příští vláda, vzešlá z voleb. Mezi sporné zakázky patří i Opencard. Je to práce pražského magistrátu spojovaná právě s ODS.

ParlamentniListy.cz: Proč z toho ODS dosud nevyvodila důsledky pro své členy zapojené do projektu?

Na to si netroufám odpovědět, nicméně faktem je, že zatím odešli členové pražské rady, kteří ale nebyli členové ODS plus jeden úředník. Politické důsledky z toho zatím nevyvodil nikdo.

ParlamentniListy.cz: Proč to tak je?

Myslím si, že ODS má celou řadu vnitřních proudů, které spolu soupeří a není snadné, aby jeden proud přinutil ten druhý, aby vyvodil nějakou zodpovědnost. Bohužel na pražské radnici to zatím takto chodí. Nejen na pražské radnici mají některé strany tu jistotu, že opět vyhrají, zatím příliš velkou. ODS v Praze vládne 16 let v kuse a má takřka jistotu, že ať udělá cokoli, komunální volby zase vyhraje. Střídání u moci je prostě zdravé.

                                                                                                                              www.parlamentnilisty.cz