Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 2°C Dešťové přeháňky

Omikron nabírá rychlost. Česko vstupuje do divokého týdne

Omikron nabírá rychlost. Česko vstupuje do divokého týdne
Test na covid. | zdroj: Profimedia

Epidemie covidové varianty omikron v Česku zrychluje. Čísla nakažených se tento týden zdvojnásobila. A příští týden tento strmý růst patrně bude pokračovat.

„Když ve středu budeme kolem čísla 80 000 (nově zaznamenaných nákaz za den), tak bych byl velmi spokojený,“ řekl v neděli v pořadu ČT24 Otázky Václava Moravce ministr zdravotnictví Vlastimil Válek a upozornil: „Přestává se nám virus šířit mezi žáky… začíná se nám daleko víc posunovat do střední, starší populace.“

onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid zdroj: Ministerstvo zdravotnictví Graf zvětšíte rozkliknutím.

Právě to může být problém. Varianta omikron má mírnější následky než delta, většinou zůstává na sliznici, v plících se jí nedaří. Avšak lidem, které experti označují za zranitelné a mezi které se dají řadit senioři, může i omikron způsobit vážné komplikace nebo dokonce smrt. Zejména tehdy, pokud nejsou očkovaní.

V Česku je přitom téměř 100 000 seniorů ve věku nad 60 let, kteří dosud nemají posilovací dávku vakcíny. Dalších 350 000 až 400 000 lidí nad 60, nebyli vůbec očkováni.

Zatím počty hospitalizovaných lidí s covidem klesají. V sobotu jich leželo v nemocnicích 1486, z toho 202 ve vážném stavu. Proti minulé sobotě hospitalizovaných ubylo o 177 a počet lidí hospitalizovaných s těžkým covidem se snížil o téměř 120.

onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid zdroj: Ministerstvo zdravotnictví Graf zvětšíte rozkliknutím.

Experti však očekávají, že v příštích dnech začne lidí s covidem, kteří skončí v nemocnicích i na jednotkách intenzivní péče, zase přibývat. A růst bude také počet lidí, kteří uvíznou doma s bezpříznakovými pozitivními testy. Bude to důsledek testování ve firmách a školách, bez kterého by ani nepostřehli, že jsou nakažení.

Takový vývoj naznačuje třeba celostátní týdenní incidence, která v sobotu dosáhla 1438 případů nákazy na 100 000 obyvatel za sedm dní,  anebo rostoucí podíl pozitivních testů. Diagnostické indikace, kdy jsou testováni lidé vykazující příznaky, se přiblížila 39 procentům, u nejčastějších preventivních testů to bylo přes 17 procent.

Kromě toho, podíl prokázaných nákaz u epidemiologické indikace, kdy se testuje například po rizikovém kontaktu s nakaženým, přesáhl v sobotu 22 procent.

To vše svědčí o vysoké virové náloži v populaci.

Předpoklad, že v příštích dnech bude počet covidových pacientů v nemocnicích růst, sdílí epidemiolog a prezidentův poradce Roman Prymula. V nedělním pořadu Partie CNN Prima News však vyslovil názor, že nárůst počtu hospitalizovaných by měly nemocnice zvládnout.

„Z britských dat je vidět, že jen asi 1,5 procenta lidí s omikronem bylo hospitalizováno, a naše kapacita je v tuto chvíli dostatečná," pravil Prymula.

Zdroje:
ČT24, CNN Prima News