Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 8°C Slabý déšť

ODS paralyzuje strach. Vyškrtnutí Topolánka může způsobit válku

ODS paralyzuje strach. Vyškrtnutí Topolánka může způsobit válku
zdroj: tisková zpráva

Předsedu ODS Mirka Topolánka čeká ve čtvrtek odpoledne klíčové jednání o osudu jeho samého i celé strany. Zástupci z regionů jsou k možnosti jeho odstoupení skeptičtí.

Obava panuje prý spíše z toho, jakým způsobem by vedení opustil. A také z verdiktu jihomoravské ODS, ta by mohla svým jednáním způsobit velmi kuriózní situaci.

Je čtvrtek večer, na „lodním trupu" pankráckého „Parníku" už svítí jen šesté patro, celorepubliková centrála ODS. V očích obeznámeného pozorovatele se zde odehrává večírek ve stylu Titanicu, na pódium totiž s úsměvem stoupá Mirek Topolánek, aby oznámil, že zůstává předsedou strany. Bohužel jediným z parlamentní pětky, který nekandiduje do Poslanecké sněmovny.

Rozhodnou Brňáci

Situace, která je zlým snem politologů i volebních manažerů, přesto ve čtvrtek večer může reálně nastat. Rozhodovat se bude během následujících hodin v jihomoravské metropoli.

„Máme to dnes poněkud nabité, a to je jen začátek," postěžoval si ParlamentnímListům.cz Walter Bartoš z jihomoravské ODS. V Brně to podle něj bude odpoledne „pěkně napnuté". Jihomoravská organizace totiž může jako jediná kromě výzev učinit faktický krok. Vyškrtnout Topolánka z čela kandidátky.

„Mám informaci, že většina vedení jihomoravské ODS je pro změnu v čele kandidátky, tedy vyškrtnutí Topolánka z postu krajské jedničky," uvedl poslanec Bartoš. O žádné drtivé většině ale nemluví, bude to prý určitě těsné, ať už se na jižní Moravě rozhodnou jakkoli.

Topolánek má totiž v regionu silné příznivce. Například jihomoravská „dvojka" na kandidátce a šéf zdejšího volebního štábu Václav Mencl za předsedou pevně stojí a sám jej prý vyzval k setrvání ve funkci. Topolánek dále pohrozil, že by v případě vyšktnutí rezignoval i na funkci předsedy.

Dále čtěte:
I já jsem proti Topolánkovi, tvrdí Bendl

Proti svým spolustraníkům ale bude mít Mencl těžkou pozici. Právě Topolánkova slova o církvích dokážou na jižní Moravě způsobit mnohé. A další vichřici může přinést i čtvrteční výrok pro Hospodářské noviny. „Nečtou stranický server, neznají program, čtou Blesk a jiné bulvární tiskoviny. Já jim doporučuji, aby zvedli hlavu, přestali brečet a začali se podílet na kampani," vzkázal do regionů Topolánek.

Bartoš sice tvrdí, že takové prohlášení je jen šikováním k boji, které se od předsedy očekává, a rozhodování straníků neovlivní, nicméně v myslích lidí pracujících pro partaj patnáct let může mít takové prohlášení vážné následky.

Pokud nechají jednat emoce a straníci Topolánka z jihomoravské kandidátky vyškrtnou, způsobí tím situaci, které se mnozí obávají. Topolánek už nebude mít na výběr, zůstal by jediným předsedou velké strany, který nekandiduje do Poslanecké sněmovny. Pak by musel chtě nechtě odejít. A právě toho se bojí bývalý hejtman Vysočiny Miloš Vystrčil.

Odchod Topolánka proti jeho vůli? Válka

„Nebojím se jeho odchodu či setrvání, ale toho, aby pan předseda 'nebouchl pořádně dveřmi'," charakterizuje současnou situaci pro ParlametniListy.cz Vystrčil.

Případný odchod Topolánka tak musí podle Vystrčila proběhnout v naprostém klidu a s příslibem předsedy, že bude partaj plně podporovat. „Nejhorší možná varianta je jít proti Topolánkově rozhodnutí, to znamená vnitrostranickou válku," odhaduje Vystrčil.

Kromě zatím nejednotné jižní Moravy stojí proti Topolánkovi i Zlínsko a velká část středočeské regionální organizace. Situace uvnitř ODS se tak od úterka vůbec neuklidnila, spíše naopak.

V rámci partaje ale zůstávají někteří lidé v naprostém klidu. „V případě odchodu či setrvání Mirka Topolánka se nestane vůbec nic. Je ale dobré si uvědomit, v jakém čase se nacházíme. Každého kritika se tedy ptám, co navrhuje místo současného předsedy. On by ten odchod Topolánka stejně nevyřešil nic. Dokud bude byznys vítězit nad politikou, tak se nic nestane uvnitř žádné partaje," označil tradičně jadrně náladu v regionech senátor, teplický primátor a častý kritik stranických poměrů Jaroslav Kubera.

                                                                                                                              www.parlamentnilisty.cz