Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Odhad voleb? Nízká účast, pevný Babiš a nepříjemné podmínky pro pravici

Odhad voleb? Nízká účast, pevný Babiš a nepříjemné podmínky pro pravici
Volby 2013 | zdroj: Profimedia

Společnost Herzmann porovnala výsledky agentur zpracovávajících volební výzkumy a zjistila, že čísla se neliší v tom, že by se měla vítězem voleb stát levice, ale že nejistou předpověď má pravice. U ní totiž kolísají čísla nejvíc.

Podle upozornění šéfa agentury Jana Herzmanna je ale zásadní ještě jedna věc – pravici totiž do karet nehraje ani termín voleb, kdy po volebním víkendu následuje státní svátek. „Přesto žádná agentura neprodukuje předpověď, jak dopadnou volby ve skutečnosti,“ zdůraznil Herzmann.

Na čem se všechny průzkumy veřejného mínění shodnou, to je úspěch levice, zjistila společnost Herzmann, která provedla "průzkum průzkumů", tedy porovnala minima a maxima výsledků jednotlivých agentur zabývajících se volebními výzkumy.

Do sněmovny by se s velkou jistotou dostala sociální demokracie i komunisté. Následovaly by je s větším odstupem ještě strany ODS, ANO a TOP 09. Čísla Babišova hnutí ANO ovšem zaznamenávají dle analýzy největší rozpětí agenturami měřených preferencí. Čím to?

„Průzkumy veřejného mínění se liší v závislosti na metodice, kterou agentury používají,“ vysvětlil pro ParlamentníListy.cz sociolog Jan Herzmann.

Nikdo nedá jasnou odpověď na výsledek voleb

„V žádném případě se ale nedá říci, co lze očekávat. Žádná agentura totiž neprodukuje předpověď toho, jak dopadnou volby. Všechno se to vztahuje k tomu, jaká je situace v průběhu září,“ upozornil dále Herzmann.

Zatímco některé agentury hnutí ANO podnikatele Andreje Babiše přisuzují sotva šest procent, jiné průzkumy až 14 procent. I tak by ale ANO mohlo obsadit třetí příčku za první ČSSD (26,2 až 30,5 %) a druhou KSČM (14,5 až 19,5 %).

Podle Herzmanna je ale poměrně velký rozdíl mezi nejnižším a nejvyšším naměřeným výsledkem u ANO způsoben dvěma věcmi.

Jinak na začátku září, jinak na konci

„První je, že se přece jenom v modelech výzkumných agentur projevuje určitý model používané metodiky a druhý faktor je faktor času, neboť některé průzkumy pocházejí z počátku září a jiné až z druhé poloviny září. Takže speciálně u ANO je vidět, že ty pozdější výzkumy nabízejí spíše vyšší hodnoty než výzkumy z počátku měsíce. Ovšem třeba u ODS to už tak jednoznačné není, ale i tam je vidět nějaký ten časový faktor,“ přiblížil dále Herzmann.

Občanská demokracie má totiž rozdílné preference v rozptylu mezi 7,0 až 12,5 procenty hlasů. Jistý vstup do sněmovny by měla mít také TOP 09. Ta se pohybuje v rozmezí 10,5 až 13,9 procent hlasů a zde se agentury na rozdíl od ostatních velkých stran poměrně shodují, rozdíl ve výsledcích jednotlivých průzkumů je jen minimální.

Podle upozornění Herzmanna jsou ale zajímavé přesuny voličů u ostatních stran. Třeba u KDU - ČSL ukazují čísla překvapivě, že posílení lidovců není na úkor TOP 09, jak se o tom někdy hovoří.

ANO asi nebudou VV natřené jinou barvou

„Tento moment považuji za poměrně velké překvapení,“ sdělil Herzmann a také zmínil, že je velmi zajímavé i to, odkud se bere podpora ANO Andreje Babiše a jak je strukturovaná. „Vypadá to totiž, že to nejsou Věci veřejné natřené jinou barvou – teď myslím z hlediska voličského elektorátu. To je totiž hnutí, které sbírá hlasy z mnoha stran, takže i v přesunech voličů jsou to zajímavé detaily,“ zmínil sociolog.

Podle grafu, který jeho agentura také vydala, lze ale prý zaznamenat ještě jeden moment, totiž ten, že se SPOZ pohybuje v o "něco vyšší hladině" nežli Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury, což vychází jinak, než jak leckdy predikují agentury.

Pro SPOZ bylo totiž naměřeno 4,0 - 6,9 procenta, pro KDU-ČSL 4,5 - 6,7 procenta a pro Úsvit Okamury 2,5 až 5,0 procent.

Celý článek naleznete na ParlamentniListy.cz.

Zdroje: