Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 0°C Polojasno

Nových průzkumů se lidé do voleb nedočkají

Nových průzkumů se lidé do voleb nedočkají
Ilustrační snímek | zdroj: Jakub Stadler / MAFRA / Profimedia

Nejpozději dnes mají poslední z více než osmi milionů voličů v Česku dostat hlasovací lístky, na nichž budou jména kandidátů na obecní zastupitele. Na třetině území republiky, kde se letos volí do horní komory parlamentu, navíc mají dostat také lístky s kandidáty na senátory. Nových průzkumů o tom, jaké jejich adepti mají vyhlídky na zvolení, se ale nedočkají. Ode dneška do sobotního uzavření volebních místností platí zákaz zveřejňování výsledků volebních průzkumů.

Do dnešní půlnoci musejí rovněž adepti na senátory zveřejnit sponzory své kampaně. "Vykazuje se veškerá peněžní i bezúplatná podpora. Přehled je nutné umístit i na vlastní web," uvedl na twitteru Jan Outlý z Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí.

Obálky se sadou lístků, informacemi o způsobu hlasování a adresou volební místnosti lidé dostávají zpravidla do poštovních schránek. Pokud by některý volič lístky nedostal, obdrží je ve volební místnosti. Tam se také dozví, zda a kteří kandidáti z voleb buď odstoupili, nebo byli odvoláni.

Volební zákon ukládá zveřejnit tuto informaci na viditelném místě ve volební místnosti. Jde o kandidáty, kteří se nominace vzdali, nebo byli odvoláni do 48 hodin před začátkem voleb.

Ve hře o místa na radnicích vesnic a měst bylo k pondělku podle volebního webu 178 483 kandidátů, do městských částí kandidovalo 16 799 lidí. Dohromady tedy bylo 195 282 uchazečů o zhruba 62 000 křesel obecních zastupitelů. Na jedno místo v zastupitelstvu tak připadají více než tři uchazeči. Z přihlášených adeptů 110 odstoupilo nebo bylo odvoláno, před čtyřmi lety komunální kandidátky opustilo před volbami 125 nominovaných.

V klání o Senát je všech 178 kandidátů, kteří se do něj přihlásili. V průměru to je šest až sedm kandidátů na každý ze 27 obvodů, kde se o víkendu bude o senátorech rozhodovat společně s volbou místních zastupitelů. Největší výběr budou mít na Karlovarsku s 11 kandidáty. Poprvé v historii senátních voleb je jisté, že jeden senátor bude zvolen už v prvním kole. Na Orlickoústecku po odstoupení místostarosty České Třebové Josefa Kopeckého (ODS) totiž zůstali ve hře pouze dva kandidáti.

Zákaz zveřejňování průzkumů k volbám má zabránit ovlivňování názorů voličů na poslední chvíli vzhledem k tomu, že průzkumy podle expertů vyjadřují spíše trendy voličské přízně nežli skutečnou podporu stranám. Volební zákon proto stanoví, že tři dny před volbami a ve dnech voleb až do ukončení hlasování „nesmějí být žádným způsobem zveřejňovány výsledky předvolebních a volebních průzkumů“.

Zdroje: