Dnes je středa 18. září 2024., Svátek má Kryštof
Počasí dnes 21°C Skoro jasno

Nový útok Izraele, tentokrát na Sýrii, si vyžádal 14 životů

Nový útok Izraele, tentokrát na Sýrii, si vyžádal 14 životů
Ilustrační foto, probíhající bombardování Gazy | zdroj: Profimedia

Při dramatické eskalaci násilí v regionu si izraelské nálety v Sýrii vyžádaly životy 14 osob a více než 40 dalších bylo podle syrských státních médií zraněno.

Tyto údery, k nimž došlo v neděli pozdě večer, jsou připisovány probíhajícím regionálním bojům, do nichž jsou zapojeny izraelské síly, íránské milice a různé militantní skupiny. Situaci umocňuje současné napětí mezi Izraelem a jeho sousedy, zejména v souvislosti s vleklým konfliktem v Gaze, který už zasahuje i na Západní břeh a do Libanonu.

Syrská státní tisková agentura (SANA) v pondělí ráno informovala, že údery zasáhly několik oblastí ve střední Sýrii, včetně provincie Hamá, kde byly zaznamenány značné škody na infrastruktuře. "Původní počet mrtvých hlášený národní nemocnicí Masjaf byl čtyři, ale pozdější aktualizace uváděla 14 mrtvých a 43 zraněných osob," uvedl Fajsál Hajdar, ředitel nemocnice. Zprávy Syrského úřadu pro lidská práva dále upřesnily, že nejméně čtyři ze zemřelých byli civilisté.

Izraelské vojenské operace v Sýrii nejsou novinkou. Izrael již několik let provádí četné údery na vládou kontrolované regiony a zaměřuje se na zařízení, v nichž sídlí íránské vojenské síly nebo skupiny spojené s Íránem, jako je například radikální organizace Hizballáh. Podle zpráv bylo jedním z klíčových cílů nedávných náletů vědecké výzkumné středisko nacházející se v Masjafu. "Tyto údery jsou zaměřeny na místa, kde jsou umístěny íránské milice a odborníci, kteří v Sýrii vyvíjejí zbraně." 

Důsledky těchto leteckých úderů přesahují hranice Sýrie, neboť konflikt v zemi se prolíná s širší geopolitickou krajinou Blízkého východu. Údery byly údajně provedeny také na pobřežní město Tartús, což dále naznačuje, že cílem izraelských operací je narušit íránské zásobovací linie. Ze strategického hlediska jsou tyto údery součástí snahy Izraele zabránit upevnění íránských pozic, které jsou vnímány jako přímá hrozba, zejména s ohledem na roli Íránu při zprostředkování dodávek zbraní Hizballáhu.

Ačkoli izraelská armáda na nedávné údery dosud oficiálně nereagovala, absence komentáře odpovídá jejímu typickému přístupu k takovým operacím. V důsledku probíhajícího konfliktu, který odstartoval Hamás a jeho teroristický útok, se izraelské síly zapojily do zvýšených vojenských aktivit proti různým cílům v Sýrii.

Zdroje:
NBC, ABC