Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 10°C Polojasno

Novinář, který přispěl k pádu Topolánka: Boj s Langerem nekončí. A Kubice...

Novinář, který přispěl k pádu Topolánka: Boj s Langerem nekončí. A Kubice...
Mirek Topolánek. | zdroj: Mediafax

Pokud policie zahlazovala trestnou činnost tím, že tajila před žalobci desítky případů, jak tvrdí pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová, měl by za to nést odpovědnost i ministr vnitra. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz to řekl investigativní novinář Dalibor Bártek. Řeč byla také o kauze Jiřího Čunka, korupci a o tom, kdo ve skutečnosti ovládá tuto zemi.

Do jaké míry podle vás ovlivnila pád vlády vaše reportáž o případu exposlance Petra Wolfa, v níž je přítel Mirka Topolánka Marek Dalík zaznamenán, jak vás žádá, abyste ji stáhl z vysílání?

Na základě této reportáže vyvolala opozice v Poslanecké sněmovně hlasování o nedůvěře vlády, které vedlo k následnému pádu kabinetu Mirka Topolánka. Reportáž tak měla s pádem vlády přímou souvislost. Na druhou stranu je fakt, že se o to sociální demokraté předtím pokoušeli již několikrát, takže reportáž v tomto ohledu využili jako další z podnětů.

Jak dnes s odstupem času vnímáte kauzu Jiřího Čunka, o kterém jste také točil?

Vnímám ji stále stejně. Tehdejší místopředseda vlády Jiří Čunek byl vyšetřován policií kvůli podezření ze spáchání trestného činu. V momentě, kdy kriminalisté chtěli uzavřít šetření s návrhem na podání obžaloby na Jiřího Čunka, tedy když případ chtěli předat k rozhodování soudu, však ve prospěch obviněného politika nestandardně zasáhlo hned několik vysokých státních zástupců, včetně tehdejší nejvyšší státní zástupkyně. Právě v tu chvíli jsme se kauzou začali zabývat a odhalili jsme, kromě jiného, to, jaké bylo pozadí neobvyklých zásahů státních zástupců do případu, respektive z jakého důvodu a na čí popud tak podle všeho činili.

Zdroje: