Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Občasný déšť

Nové volby v Praze? Možný katalyzátor rozpadu vlády

Nové volby v Praze? Možný katalyzátor rozpadu vlády
zdroj: tisková zpráva

POLITOLOGOVÉ Předjímat verdikt Ústavního soudu o zrušení či uznání voleb do magistrátu hlavního města Prahy se dá velmi obtížně, obě varianty mají svou argumentaci.

Nicméně finální úder kladívka se blíží. Jak zjistily ParlamentníListy.cz, stížnost na pražské volby projedná Ústavní soud na konci března. Jak by mohlo případné opakování voleb dopadnout pro politiky nyní, jsme se ptali politologů.

Od podzimu došlo k posunu jak v názorech voličů, tak v profilaci kandidujících stran. Ptali jsme se politologů v naší tradiční anketě, jak by dopadly volby v případě jejich opakování. Co Strana zelených a Věci veřejné, posílily by? Získala by TOP 09 nadpoloviční většinu?

V jednotě je síla

"Jsme opět v teoretické rovině. Volební průzkumy k dispozici nemáme, z čehož nemůžeme vyvozovat náladu voličstva, nicméně strany se proměnily. ČSSD se zbavila Jiřího Dienstbiera, který nyní kandiduje do Senátu na Kladně a také lídr TOP 09 Zdeněk Tůma se stáhl do ústraní, což by v případě opakování mělo dopad," konstatuje odborník na komunální politiku Petr Jüptner. Malé strany podle něho nemají šanci v případě izolace. "Zelení, jakož i KDU-ČSL, SNK-ED a VV, chtějí-li uspět, musely by se spojit a postavit společnou kandidátku," argumentuje pro ParlamentníListy.cz Jüptner.

Celý článek na Parlamentnilisty.cz