Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 15°C Občasný déšť

Nezapalujte kozu, nebo bude zle

Nezapalujte kozu, nebo bude zle
Vánoční koza ve švédském Gävle | zdroj: Profimedia

Velkou slaměnou kozu, která je tradiční součástí vánoční výzdoby ve východošvédském městě Gävle, se místní úřady rozhodly letos přesunout na menší náměstí. Koza se v minulých letech opakovaně stala obětí žhářů. Pokud ji ale někdo zapálí letos, mohl by čelit podstatně přísnějšímu trestu než v minulosti.

Koza se přestěhovala z prostorného náměstí Slottstorget na poněkud stísněnější náměstí Radhustorget. „Pokud se ji i v tomto roce rozhodne někdo zapálit, může být jeho čin klasifikován jako obecné ohrožení a dotyčnému mohou hrozit až dva roky vězení,“ varoval prokurátor Michael Dahlberg, podle nějž vzhledem k novému umístění kozy existuje větší riziko rozšíření požáru na majetek či dokonce poškození osob.

Koza vyrobená ze dřeva a slámy, která v předvánočním čase zdobí Gävle od roku 1966 (ZDE), byla zapálena již nesčetněkrát, přestože ji chránily ostraha i bezpečnostní kamery. Naposledy se tak stalo loni; policie poté zadržela muže mezi 40 a 50 lety. V roce 2016 nepřežila ani jednu noc.

V roce 2001 byl v souvislosti s požárem v Gävle zadržen americký turista z Ohia a odsouzen k 18 dnům vězení a pokutě 100 000 švédských korun (223 000 Kč). U soudu tvrdil, že se domníval, že se účastní zcela legální tradice pálení koz. Po propuštění se vrátil do USA, aniž pokutu zaplatil.

Koza je odedávna skandinávským symbolem Vánoc. V 19. století byla dokonce postavou, která nosí dárky. V tom ji později ve skandinávských zemích vystřídal vánoční skřítek. Mnoho švédských domácností ale dodnes pokládá figurku kozy pod vánoční stromek nebo ji používá k výzdobě domů.

Do Gävle přitahuje slaměná koza turisty a má i svůj vlastní účet na sociálních sítích. Vztyčována bývá o první adventní neděli. 

Zdroje: