Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 0°C Polojasno

Nesplnitelné sliby nás přiblíží Řecku, varuje Janota

Nesplnitelné sliby nás přiblíží Řecku, varuje Janota
zdroj: tisková zpráva

Řecko je kvůli obrovským dluhům na pokraji bankrotu. Pokud by ho Česko nebralo jako odstrašující případ, mohlo by podle Janoty skončit podobně.

"Jakmile  se veřejné finance dostanou na špatnou trajektorii, investoři znejistí. Nesplnitelné sliby ve střetu se státní kasou vytvoří neřešitelnou situaci a vynutí si radikální řešení, " uvedl ministr financí Eduard Janota pro páteční deník Právo.

Právě Řecko se podle něj na takové "trajektorii" ocitlo, v důsledku toho musí zvyšovat věk odchodu do penze o dva roky, rušit možnost odchodu do důchodu předčasného nebo snižovat mzdy ve veřejném sektoru.

Místopředseda TOP  09 Miroslav Kalousek k situaci českých veřejných financí říká: "Některé české politiky neprobudí ze sna do reality nic, ani řecké dram, jsou totiž neprobuditelní." Kritizuje tak např. návrhy, které se levice snaží již třetí den prosadit ve Sněmovně. Pokud by prošly, nabouraly by úsporné plány vlády a prohloubily rozpočet veřejných financí. Právě tím by nás tak podle Kalouska a Janoty posunuly blíže k Řecku.

Problémy v Řecku řeší v tichosti všechny štáby, říkají analytici

Řecké problémy však podle analytiků probírají v tichosti volební štáby všech politických stran a tamější situace ovlivní i kroky vlády, která vznikne s květnových parlamentních voleb. To přiznává i levice.

"Změny ve výdajích a příjmech musí nastat, nežijeme ve vzduchoprázdnu. Řekli jsme , že chcem přijmout euro do roku 2016., což znamení zásadně přibrzdit navyšování státního deficitu, " uvedl pro Právo místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach.

"Je to situace, kam nechceme a nesmíme dojít," uvedl k situaci v Řecku expremiér a lídr ODS Mirek Topolánek a dodal, že Řecko je memento, že se pravidla nemají porušovat. Postižené zemi zřejmě pomůže EU, to se ale příliš nezamlouvá např. Kalouskovi. "Když Řecku pomůže, nechtěně vyšle signál, že chovat se nezodpovědně je možné, že to projde, " uvedl pro Právo a dodal, že pokud ale Unie Řecku nepomůže, zhorší se životní úroveň všech jejích obyvatel.

www.parlamentnilisty.cz