Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Němcová: Brusel by nám měl vrátit zpět národní pravomoci

Němcová: Brusel by nám měl vrátit zpět národní pravomoci
zdroj: tisková zpráva

Předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová serveru ParlamentníListy.cz řekla, že by česká politická reprezentace měla usilovat o to, aby byly některé pravomoci Evropské unie převedeny zpět na národní úroveň a že by česká vláda měla hájit národní suverenitu.

Němcovou na projevu prezidenta republiky při jmenování vlády zaujala teze, že by tato vláda měla být schopna hájit zájmy občanů České republiky nejen doma, ale i v zahraničí a ve strukturách EU.

Musíme hájit české zájmy

„Česká reprezentace by se měla postarat o to, aby Česká republika byla suverénním státem, který v zásadních otázkách rozhoduje sám za sebe a není pasivním příjemcem doporučení, směrnic a rozhodnutí Bruselu. Na to, jak funguje či nefunguje rozhodování v EU, ukazuje pakt stability, kdy ho velké státy mohou porušovat bez sankcí a de facto platí, že existují rovní a ještě rovnější," řekla redakci Němcová.

Národní parlament by měl kontrolovat vládu při jednání v Bruselu

Němcová též sdělila, že o možnosti kontrolovat české ministry na hlasování Rady EU byla ve sněmovně velká debata. Byly zde i návrhy, aby to nebylo pouze prostou většinou, ale ústavní většinou. Otázka podle ní není uzavřena. Vrátí se k ní prý určitě i nová sněmovna a bude to důležité téma. „Za sebe říkám, že máme usilovat o to, aby co nejvíce kompetencí zůstalo v našich rukou," dodala Němcová.

Celý článek najdete na ParlamentniListy.cz