Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 9°C Polojasno

Nekompromisní Marvanová: Zbabělá vláda podvádí. Jde o horentní odměny

Nekompromisní Marvanová: Zbabělá vláda podvádí. Jde o horentní odměny
zdroj: Profimedia

Jako v bavlnce bez kontroly veřejnosti si léta žili příjemci štědrých odměn a bonusů ve státních úřadech. Letos ale Nejvyšší správní soud rozhodl, že úřady musí poskytovat informace o odměnách za práci, protože jsou čerpány z veřejných prostředků.

Ministerstvo vnitra se tomu snažilo přílepkem k novele zákona zabránit. Podle právničky Hany Marvanové je to buď podvod, nebo ministři materiály ani nečtou.

Veřejná správa se urputně brání tomu, aby mohl kdokoli nahlédnout pod pokličku odměňování ve státních úřadech. Čáru přes rozpočet jí ale udělalo letošní rozhodnutí Nejvyššího správního soudu, podle něhož mají úřady za povinnost poskytovat informace o tom, jaké odměny za práci jsou z veřejných prostředků vypláceny.

Odpověď na sebe nedala dlouho čekat. Do novely zákona o svobodném přístupu k informacím, v níž chtělo ministerstvo zdravotnictví jen upravit zdravotní terminologii, vložilo ministerstvo vnitra jako přílepek, že příjemci veřejných prostředků nemusí poskytovat informace o platech, odměnách a dalších obdobných plněních poskytovaných z veřejných rozpočtů.

Záludně propašovaná změna. Je to podvod

„To je záludné propašování změny až podvod. Jestli má vláda na zveřejňování těchto údajů jiný názor, ať to řekne a jde tak s kůží na trh, ale ne, aby to tam takhle zbaběle vkládala. Druhá možnost je, že to vůbec nečtou, to je snad ještě horší," reaguje pro ParlamentníListy.cz právnička Hana Marvanová, signatářka manifestu Veřejnosti proti korupci.

Celý článek na ParlamentniListy.cz