Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 9°C Polojasno

Nejsme rasisté. Cikáni jsou ale vyžírky, říká jediný Rom z Dělnické strany

Nejsme rasisté. Cikáni jsou ale vyžírky, říká jediný Rom z Dělnické strany
zdroj: Mediafax

ROZHOVOR. Navzdory tomu, že je Petr Havránek Rom, vstoupil do kontroverzní a většinou Romů příliš neoblíbené Dělnické strany sociální spravedlnosti a stal se předsedou její místní organizace v Olomouci. Tvrdí, že pokud se jeho strana dostane k moci, obnoví trest smrti, obuškový zákon a bude trestat příživnictví.

Co vás přimělo stát se členem dělnické strany?

Během studia na vysoké škole jsem se setkal v rámci multikulturní výchovy s hanobením dělnické strany profesory. Začal jsem se proto později zajímat o to, proč je tato strana odbourávána, proč je na ni házeno tolik špíny. Postupně jsem zjistil, že tato strana vůbec není rasistická, ale jen chce určitý řád a disciplínu, což se mi líbí a spolu s manželkou jsme se proto rozhodli do strany vstoupit asi před rokem a půl. Jsem jediný cikán v této straně a chci jí pomoct, aby se tato republika rehabilitovala.

Jaká byla reakce strany na to, že se Rom chce stát jejím členem?

Po gymnáziu jsem studoval čtyři semestry na Pedagogické fakultě Masarykovy univerzity v Brně. Získal jsem titul DiS z oboru Odborný asistent pedagoga. Zajímám se o politologii, filozofii, sociologii a mám také dělnický původ. Jsem vyučen jako obráběč kovů. Takže proč bych právě já nemohl být pro tuto stranu prospěšný, i když jsem cikán. Ze začátku se všichni divili, jestli to není vtip. Ale nakonec slovo dalo slovo a postupem času jsem se vypracoval na předsedu místní organizace.

Celý rozhovor naleznete na ParlamentniListy.cz.