Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 8°C Dešťové přeháňky

Nejsem přizdisráč! Obhajoval Zemanův kancléř odvolání šéfa Národního

Nejsem přizdisráč! Obhajoval Zemanův kancléř odvolání šéfa Národního
Miloš Zeman a Vratislav Mynář | zdroj: isifa/MAFRA/Dalibor Glück

Hradní kancléř Vratislav Mynář se velmi rázně zastal ministrů Rusnokovy vlády, kteří od nástupu do funkce provádějí řadu personálních změn. Podle kancléře je jen dobře, že se členové vlády rázně pustili do gruntování, a nečekají, než jim „někdo něco dovolí“. Sněmovna má o důvěře vládě hlasovat v příštím týdnu.

Rusnokovi ministři se však odhodlaně vrhli do vymetání úřadů i podřízených subjektů. Ve čtvrtek ministr kultury Jiří Balvín odvolal ředitele Národního divadla Jana Buriana, který přitom do funkce nastoupil teprve toho dne. Po personální rošádě se strhl křik v umělecké obci i mezi politiky.

Velmi expresivní vyjádření podpory však ministru Balvínovi i všem jeho zostra nastoupivším kolegům zaznělo z Hradu. Ministrů se zastal prezidentův kancléř Vratislav Mynář, který uvedl, že členům vlády věří, a mají jeho důvěru.

„Buď věřím, že je to vláda odborníků, a potom věřím i krokům, které dělá. A nebo radši budu přizdisráč a budu čekat, než ji někdo něco dovolí,“ vyjádřil se Mynář podle MF DNES.

Je přitom pravděpodobné, že ministři budou i nadále jeho slova potvrzovat. O křeslo se nyní obávají prakticky všichni manažeři státních podniků. Jen ministr dopravy Zdeněk Žák si na pondělí pozval šest ředitelů státních firem. Ministr Balvín se pak ještě dnes má sejít s ředitelem Národní galerie Jiřím Fajtem, a již naznačil, že pro něj plánuje stejný krok, jako v případě Buriana.

Zdroje: