Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Nejen plyn. Putin má ještě jinou zbraň

Nejen plyn. Putin má ještě jinou zbraň
Ruský prezident Vladimir Putin zkouší unijní trpělivost | zdroj: Isifa.com

Západní státy uvalily na Rusko sankce za jeho kroky vůči Ukrajině. Země prezidenta Vladimira Putina se toho ovšem nemusí příliš obávat. Může totiž snížit dodávky ropy a zemního plynu. Pákou na globální hráče pak může být i palladium. Rusové totiž ovládají polovinu světového trhu s tímto kovem. Alespoň to tak napsal server E15.cz.

Palladium se využívá zejména v automobilovém průmyslu. Jeho ceny na světových trzích se v těchto dnech zvýšily a jsou nejvyšší za poslední tři roky. Od letošního ledna se jeho cena zvýšila o 14 procent na 800 dolarů za troyskou unci. Očekává se přitom další růst.

Trhu s palladiem dlouhodobě dominuje Rusko a Jihoafrická republika. V dolech na jihu Afriky se ovšem stávkuje, produkce tu může spadnout až o 40 procent. Rusku se tak otevírá cesta, jak určovat světové ceny palladia.

Poptávka po drahém kovu se má zvyšovat kvůli stoupajícím prodejům aut v USA a v Číně. Zájem o palladium už v loňském roce převýšil technické možnosti těžařů. 

Součástka do katalyzátorů

Dodávky na světový trh loni přesáhly 6,4 milionu troyských uncí. Z toho na Rusko připadlo 2,7 milionu a na Jihoafrickou republiku 2,4 milionu uncí.

Kov se využívá jako hlavní součást katalyzátorů výfukových plynů. Jedinou možnou náhradou je platina, která je ovšem o 80 procent dražší. Palladium se využívá i ve šperkařství a ve zdravotnictví. Vyrábějí se z něj zubní korunky.

Zdroje: