Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Oblačno

Nečas se omluvil obyvatelům Čimelic: Moje výroky byly nešťastné

Nečas se omluvil obyvatelům Čimelic: Moje výroky byly nešťastné
zdroj: Mediafax

Hlavní témata odpoledních interpelací? Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek a jeho možné odvolání, nebo odměny na Úřadu vlády. Tedy otázky, jimiž se poslanci na půdě dolní komory zaobírali již několikrát. Interpelujícími byli opět poslanci opoziční ČSSD. Ale přece jen přišlo něco nečekaného – premiér Petr Nečas totiž přiznal, že považuje svou komunikaci na konto ministra zahraničí za nešťastnou. Schwarzenbergovi se ale neomluvil.

„Obyvatelům Čimelic se v souvislosti s tancovačkou touto cestou omlouvám,“ řekl dnes premiér Petr Nečas a zmínil, že jeho výroky v tomto týdnu byly nešťastné.

O co jde? Premiér totiž při své čerstvé kritice ministra zahraničí Karla Schwarzenberga řekl, že šéf diplomacie by měl zvažovat své projevy, neboť to nejsou výroky "z vesnické tancovačky někde v Čimelicích". Nečas zmiňoval Čimelice v narážce na fakt, že právě v této obci nedaleko Písku vlastní Schwarzenberg zámek. Ministra Schwarzenberga pak také označil za líného člověka, který nic nedělá, nehájí zájmy Česka a je "spíš ministrem v zahraničí než ministrem zahraničí".

Schwarzenberg, který v úterý odletěl na čtyřdenní pracovní cestu, před odjezdem totiž označil Nečasův postoj ke smlouvě o fiskální unii na summitu EU slovy, že  poškozuje Českou republiku. Podle ministra zahraničí je ale také možné, že Nečas "to dělá jen napínavé, aby se prokázal jako veliký borec" a ČR se nakonec ke smlouvě o rozpočtové kázni zemí eurozóny v březnu připojí. Již před časem pak Schwarzenberg prohlásil, že jeho strana by nemohla zůstat ve vládě, která by Česko vedla mimo hlavní evropský proud.