Dnes je sobota 4. května 2024., Svátek má Květoslav
Počasí dnes 22°C Občasný déšť

Nečas prý tlačí na rezignaci Topolánka, ten se zatím drží

Nečas prý tlačí na rezignaci Topolánka, ten se zatím drží
zdroj: tisková zpráva

Ani po více než sedmi hodinách vysilujícího jednání není jasno v tom, zda v čele ODS zůstane Mirek Topolánek, nebo stranu povede do voleb celé grémium.

Atmosféra mezi zástupci snad všech českých médií, kteří na výsledek čekají shromážděni v centrále ODS na pražské Pankráci od sedmi hodin ráno, střídavě osciluje podle toho, kdo z vedení ODS se objeví mimo jednací místnost.

Na jednání grémia ODS, které se skládá z předsedy a místopředsedů strany plus šéfů parlametních klubů, už přímo ze sněmovny dorazil Ivan Langer. Ten byl dosud jediným členem grémia, jenž se v médiích Topolánka otevřeně zastal. Ani jeho příjezd, ve kterém zástupci médií viděli jakýsi spouštěcí mechanismus definitivního rozhodnutí, nepřinesl navenek žádný posun.

Topolánek zatím odolává

Podle kolujících informací jednání prodlužuje jednání sám Mirek Topolánek. K rezignaci se jej naopak snaží přimět většina členů grémia s výjimkou předsedy poslaneckého klubu Petra Tluchoře, který zaujal jakési neutrální stanovisko.

Naopak tvrdě má na Topolánkův odchod tlačit Petr Nečas. Jako poslanec původem ze Zlínska si velmi dobře uvědomuje, jak moc dokáže v jeho kraji škodit předsedův výrok o církvích.

Problémem výše vyřčeného spočívá v tom, že jde o informace neověřené. Všichni, kdo se účastní dnešního jednání grémia, totiž projevují vzácnou soudržnost v blokování jakékoliv informace, která by mohla napovědět, jak jednání probíhá, či zda dokonce již není rozhodnuto.

Dojem stále probíhající debaty utvrzují občasné návštěvy mluvčího partaje Martina Kupky mezi novináři, který pouze oznamuje posunutí termínu oficiální tiskové konference.

                                                                                                                               www.parlamentnilisty.cz