Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 8°C Slabý déšť

Nečas přitvrdil: Zatočíme s flákači, lichváři i dětskými gangy. Již brzy

Nečas přitvrdil: Zatočíme s flákači, lichváři i dětskými gangy. Již brzy
zdroj: Mediafax

Konec flákačům, konec zneužívání sociálních dávek, likvidace dětských gangů, nulová tolerance jakýmkoliv přestupkům a speciální tým policistů, který má stíhat lichváře nabízející nemravně vysoké nájmy. To je plán, kterým se v sociálně slabých lokalitách jako je Šluknovsko nebo Mostecko a Chomutovsko hodlá řídit šéf vlády a ODS Petr Nečas.

První změny začnou platit už zkraje příštího roku. Nečas to vyhlásil na ideové konferenci ODS, která v sobotu probíhala v Ústí nad Labem. Jako první se změní především vyplácení sociálních dávek. "Například podmínkou pro výplatu rodičovského příspěvku bude pravidelná školní docházka dětí," uvedl předseda vlády.

Čtěte také: ODS připravuje recepty pro řešení problému ve vyloučených místech

Na příští rok také chystá zavedení elektronických sociálních karet i registr přestupků. V něm se budou zaznamenávat veškeré drobné přestupky a recidivistům se bude sčítat výše škody, kterou těmito přestupky způsobí. "Něco takového u nás zcela chybí," přiznal ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

O dávky podle něho přijdou i lidé s oficiálním bydlištěm na radnici, což je častá praxe bezdomovců. Mají se tak omezit i potenciální machinace s hlasy voličů. Mnohem více než dosud chce vláda bojovat s lichváři; premiér řekl, že policie použije všechny dostupné prostředky.

Celý článek naleznete na ParlamentniListy.cz.