Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 6°C Oblačno

Nečas a Klaus se hádají, kdo může za krizi. Tluchoř-Kočí, či Bárta

Nečas a Klaus se hádají, kdo může za krizi. Tluchoř-Kočí, či Bárta
zdroj: Mediafax

Podle prezidenta Václava Klause je za vládní krizí především dvojice Petr Tluchoř a Kristýna Kočí. Premiér Petr Nečas si však stojí za tím, že nejvážnější věcí byl a je plán Víta Bárty na ovládnutí politiky přes ABL.

Premiér a předseda ODS Petr Nečas se neshodne s prezidentem a zakladatelem ODS Václavem Klausem v hodnocení vládní krize, která v posledních 14 dnech hýbala českou politickou scénou.

„Já jsem plán pana Bárty nestudoval, protože si nemyslím, že byl skutečnou příčinou dnešní vládní krize. Zajímavé je něco jiného. Zajímavé je, že se mne neptáte, jestli byl příčinou dnešní krize plán dvojice Kočí - Tluchoř (a lidí kolem nich). Zdroj dnešní vládní krize bych já hledal spíše tam," uvedl Klaus.

Křiklavá hypotéza Klause

Tuto interpretaci ale ostře odmítl Nečas. "Tento názor pana prezidenta nesdílím a hlavně nesdílím názor, že slečna Kočí je tím, kdo hýbal nebo měl hýbat situací uvnitř ODS. To je poněkud křiklavá hypotéza," řekl Nečas v sobotní MF Dnes.

Podle politoložky Vladimíry Dvořákové se věc nedá pojmout jednoznačně a určit jednoho konkrétného viníka. "Krize je obecnějšího charakteru, způsobil jí střet různých zájmových skupin, z nichž ABL je pouze jednou jedinou částí," uvedla pro ParlamentníListy.cz Dvořáková.

Podle Nečase není možné vládu založit na několika přeběhlících. Zažil to již ve vládě Mirka Topolánka  a to mu stačilo. "To je věc, kdy několik jedinců má vládu, její program a politiky jako rukojmí. Zažil jsem to na vlastní kůži a podobnému řešení se vyhýbám širokým obloukem," uvedl Nečas.

Jak to začalo

Zrekapitulujme si. Nejprve deník MF Dnes 8. dubna zveřejnil projev Víta Bárty z roku 2008, kdy jako šéf bezpečnostní agentury ABL hovořil o tom, že je třeba přes VV získat pro ABL státní zakázky.

"Propojení ekonomické a politické moci potvrzují statistiky, že 40 procent zakázek v EU pro soukromé bezpečnostní agentury je zadáváno veřejným sektorem," měl oznámit před třemi lety Bárta na tajné poradě. A dodal: "Z toho vyplývá, že nemůžeme oddělovat ekonomickou a­ politickou moc." Bárta přitom své výroky nikdy nepopřel. Tvrdí ale, že je třeba je vysvětlit ve správném kontextu.

13. dubna pak Týden.cz zveřejnil tajnou nahrávku Kristýny Kočí, ve které hovoří o plánu ODS získat z VV dostatečný počet přeběhlíků na vládnutí bez VV. Za plánem měl stát předseda poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř.

Návrat Bárty? Pro Nečase vyloučeno

Pro Nečase jsou informace o Bártovi a ABL zásadní natolik, že nepočítá s tím, že by se Bárta mohl do vlády vrátit v případě, že neprokáže, že jeho výroky jsou lživé. "Jsem si vědom toho, že člověk není spojen s velmi vážným podezřením, je vyšší než ta, jestli je, nebo není předsedou strany," dodal Nečas k případnému zvolení Bárty šéfem Věcí veřejných.

Bárta tvrdí, že musí své jméno očistit tím, že zveřejní celý marketingový plán ABL. "Jde o to, vysvětlit můj marketingový plán z roku 2008 v plném znění. Jasně jsem tam formuloval, že kromě zisku a ekonomiky je důležité se zabývat užitečností pro společnost," vysvětlil svůj plán na očištění Bárta v sobotním Blesku. Netroufl si ale odhadnout, kdy by to mělo být. "Časovou představu nemám a určitě na to nebudu spěchat," dodal exministr dopravy.