Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Nacionalistický generál a přívětivý nábytkář. Nad budoucností Indonésie visí obří otazník

Nacionalistický generál a přívětivý nábytkář. Nad budoucností Indonésie visí obří otazník
Indonésané rozhodovali nejen o nové hlavě státu, ale v podstatě o své další budoucnosti | zdroj: Getty Images

Indonésané volili budoucího prezidenta. Nejtěsnější souboj v historii třetí největší demokracie světa svedl umírněný a progresivní guvernér Jarakty Joko Widodo a bývalý generál speciálních sil Prabowo Subianto. Země se dodnes vyrovnává s obtížnou minulostí masových vražd. Výsledky voleb rozhodnou o osudu země. Widodo zatím podle předběžných výsledků vede a už se prohlásil za vítěze. Nacionalistický generál se ale jen tak nevzdá.  

Odcházející Susilo Bambang Yudhoyono nebude zemi svému nástupci předávat v jednoduché situaci. Indonésie se i po dekádě růstu potýká s problémy s infrastrukturou, zvyšujícími se sociálními rozdíly, selhávajícím zdravotnictvím a vzdělávacím systémem a všudypřítomnou, rostoucí korupcí.

Znepokojivá není jen přítomnost, ale i minulost Indonésie. Sukarno, první prezident a vůdce za nezávislost Indonésie na Holandsku, byl po zavedení autoritativní, řízené demokracie po 22 letech nedobrovolně vystřídán vojenským diktátorem Suhartem.

Suharto se svým režimem tzv. Nového řádu se k moci dostal po hromadných pogromech přívrženců komunistické strany a čínských komunit. Oficiální čísla udávají na 500 tisíc zavražděných. Nedávný dokument uznávaného režiséra Joshuy Oppenheimera však hovoří o milionu až třech milionech mrtvých.

Suharto kromě toho vedl invazi a následnou okupaci Východního Timoru, která si vyžádala na 100 tisíc životů Timorců. Jeho 31 let trvající vláda se nesla v duchu brutální autokracie a bezprecedentní korupce. Různé zdroje otevřeně mluví o zpronevěře až 35 miliard amerických dolarů. O to více znepokojující je fakt, že jedním ze dvou kandidátů na křeslo prezidenta je Suhartův bývalý zeť a blízký přívrženec.

Nacionalistický generál vs. přívětivý nábytkář

Prabowo Subianto, indonéský podnikatel a bývalý generál, si ve vystupování se Suhartem v ničem nezadá. Oblečen v typickém armádním stylu měl předvolební kampaň postavenou na silně nacionalistické platformě s útočnou, štvavou rétorikou.

Prabowo se díky přízni Suhartova režimu rychle dostal na nejvyšší armádní posty, ze kterých byl po nesčetném porušování lidských práv a únosech prodemokratických aktivistů odvolán. Jeho rozsáhlý majetek je navzdory protikorupční rétorice zdrojem značných spekulací. Boháče z něj udělaly nerostné suroviny, plantáže i rybárny. Většina jeho podnikání měla či má nějakou spojitost s politickým režimem země.

Jokowi, jak se Prabowovu soupeři Joko Widodovi populárně přezdívá, představuje pravý opak. Přívětivý výrobce nábytku, který se i v předvolebních debatách objevoval v teniskách a kostkované košili, se stal velkým překvapení ve volbách z roku 2012, kdy byl zvolen guvernérem Jakarty.

Díky pozvolným modernizačním reformám, vlídnému a naslouchavému přístupu jeho oblíbenost od té doby raketově stoupala. Jokowiho netíží žádné skandály ani znepokojivá minulost. Jeho reformy ve zdravotnictví a dopravě jsou naopak dávány za vzor pro celou zemi.

Indonésané jsou ale stále na rozpacích. "Prabowa mám ráda, je to silný vůdce, takže se vyrovná s problémy, kterým čelíme," říká 19letá Anisa Fahmi, která varuje před "západními pleniteli". Jokowi je podle ní "dobrý muž, ale slabý vůdce". Opačný názor má 36letý prodejce z Východní Jávy Pramono: "Jokowi je upřímý, čistý a skromného původu. Není jako arogantní Prabowo s palčivou minulostí". Mezi mladými Indonésany a prvovoliči převládá Pramonův názor.

Volby, ve kterých šlo o hodně

Prabowo staví na masivních populistických programech. Slibuje například, že zemi zbaví energetické závislosti. Západní investoři ho považují za nepředvídatelnou figuru. Svědčí o tom i pondělní masivní pohyby na indonéské burze. Jako nacionalista útočí jak na zahraniční společnosti, tak na základy participativní demokracie, kterou prohlásil za "unavující".

Přesto ale poslední volební modely ukazovaly nárůst Prabowových preferenčních hlasů. Přispěla k tomu masivní kampaň, která používala tématiku nacistického Německa.

zdroj: YouTube

O vážnosti situace hovoří další Prabowovi názory. Mluví mimo jiné o neslučitelnosti západních demokracií s "hodnotami našich předků" a úplném zrušení přímé prezidentské volby. Volby jsou nákladné a zemi chce spravovat stylem, který bude "více odpovídat našim ekonomickým možnostem".

Vše naznačuje, že je Prabowo ochoten se k Sukarnovu Novému řádu vrátit a není vyloučeno, že po masivních antidemokratických změnách by si mohl opět chtít sáhnout na nerostné bohatství sousedního Východního Timoru. Otázkou je, co se stane, pokud se potvrdí vítězství Widoda. Prabowových stoupenců není přece jen vůbec málo. 

Zdroje:
Financial times, Asian Correspondent