Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Oblačno

Na Hradě se krade. Přišel jsem o vlajku proti EU, stěžuje si Hájek

Na Hradě se krade. Přišel jsem o vlajku proti EU, stěžuje si Hájek
zdroj: tisková zpráva

Jeden z nejbližších Klausových spolupracovníků Petr Hájek vítal hosty na Pražském hradě s vlaječkou proti Evropské unii. Někdo mu ji však prý ukradl.

Bývalý tiskový mluvčí prezidenta Petr Hájek vítal až donedávna hosty na Hradě svérázným způsobem. Na dveřích své kanceláře totiž měl přeškrtnutou vlaječku Evropské unie.

"Je to takový můj politický plakát, který jsem si vytvořil," pochlubil se serveru ParlamentniListy.cz Hájek.

Hned na to si jeden z nejbližších spolupracovníků Václava Klause ale posteskl. "Už léta ho mám na autě a donedávna byl i na dveřích mé kanceláře. Bohužel tento krásný přívěšek na dveřích už několik dní postrádám, protože mi ho někdo ukradl."

Policie nebo uklízečka

Hájek má na "lapku" na Hradě podezření. "Protože se tak stalo z večera na ráno, mohla to provést buď policie, která střeží Hrad, nebo některá z uklízeček."

Klausův spolupracovník nemá pocit, že by vlaječka proti Evropské unii mohla na Hradě někomu vadit. "Nikdo na to nereagoval. Můj názor je, že taková vlaječka vyjadřuje zájem nejširší veřejnosti."

Hájek se prý setkává s vysloveně pozitivními reakcemi. "Řada lidí mě o ten plakátek žádá, řadě lidí jsem ho dal. Když jedu autem, Francouzi a Němci mne zdraví zdviženým prstem a tleskají mi. Nezažil jsem jedinou negativní reakci."

To se pochopitelně týká i známého kritika EU Václava Klause. "Viděl mnohokrát mé auto a myslím, že se mu ta nálepka velmi líbí," prohodil Hájek. Svůj postoj Hájek reprezentuje i na chatě, kde má u příjezdové cesty vystaven nápis "Vítejte v České republice, zde končí EU."

"Když se dá lidem v referendu k rozhodnutí, zda souhlasí nebo nesouhlasí s nějakou legislativou Evropské unie, pak obvykle to referendum propadne. Lidé nechtěli evropskou ústavu, nechtěli Lisabonskou smlouvu, a tak se to právo lidem vzalo, hlasovat nesměli a rozhodly politické elity. Myslím, že lidé mají povinnost, ne právo, ale povinnost, když jim je odebráno právo hlasovat, aby se veřejně vyjadřovali," říká ke svému postoji Hájek.

Bývalý Klausův mluvčí je známý tím, že s chutí prezentuje své mnohdy neortodoxní názory. "Nevím, jak vy, ale já z opice nepocházím," říká například Hájek o darwinismu, který je podle něho podobnou teorií jako marxismus.

Za svou kritiku darwinismu dokonce tento týden obdržel anticenu Bludný balvan. V reakci na to Hájek označil soutěž za něco "vysoce hloupého".

                                                                                                                             www.parlamentnilisty.cz