Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

MMF v jarní prognóze sníží odhad růstu americké ekonomiky

MMF v jarní prognóze sníží odhad růstu americké ekonomiky
zdroj: Profimedia

Mezinárodní měnový fond (MMF) ve své dubnové globální prognóze mírně sníží odhad růstu americké ekonomiky v tomto roce. Největší ekonomika světa poroste o něco pomaleji vlivem zvýšení daní a snižování výdajů, v příštím roce však už tyto vlivy pominou. Pracovní verzi jarní pololetní prognózy MMF získala italská tisková agentura ANSA.

Hrubý domácí produkt USA stoupne letos podle připravované předpovědi o 1,7 procenta. V lednu MMF předpovídal dvouprocentní vzestup. V roce 2014 by měl už výkon ekonomiky výrazně zrychlit na tři procenta, předpokládá návrh globálního výhledu MMF. 

Růst světové ekonomiky letos podle návrhu prognózy zpomalí na 3,4 procenta z loňských 3,2 procenta. V lednu fond předpověděl globální růst o 3,5 procenta. 

Odhad pro eurozónu ponechává MMF beze změny, takže čeká v tomto roce pokles o 0,2 procenta. Loni na podzim fond měnové unii předpovídal návrat k mírnému růstu. 

Rychleji, než se čekalo, naopak poroste Japonsko, kde nová pravicová vláda zahájila razantní kroky na podporu ekonomiky. MMF v návrhu výhledu pro tento rok upravil odhad růstu druhé největší asijské ekonomiky na 1,1 procenta z lednových 0,7 procenta. 

Za hlavní riziko světové ekonomiky MMF nadále považuje situaci v eurozóně, kde by mohl do situace promluvit vývoj v Itálii. Dalším zdrojem nejistoty je americká rozpočtová politika.