Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Ministr Kuba udeřil na TOP 09: Nejste strana. Jste jen dobrý mocenský nástroj

Ministr Kuba udeřil na TOP 09: Nejste strana. Jste jen dobrý mocenský nástroj
zdroj: Mediafax

Zaměstnanost v regionu či pokles voličských preferencí ODS řešil na své návštěvě Jablonecka v úterý 9. dubna ministr průmyslu Martin Kuba. Na adresu TOP 09, která ODS podle předvolebních průzkumů předstihla, prohlásil: „TOP 09 není nejsilnější pravicovou stranou. Není totiž vůbec stranou. Je jen velmi dobrým politickým nástrojem,“ mínil. 

Na cestě ho doprovázel jeho hostitel, senátor za Jablonecko Jaroslav Zeman. Na přetřes přišla i problematika narůstajícího počtu ghett sociálně vyloučených a nekalé praktiky majitelů ubytoven, kde tito lidé žijí. „Nechávají je bydlet v lepších garážích,“ mínil senátor. 

Ministr průmyslu Martin Kuba se vyjádřil k předvolebním průzkumům, podle kterých TOP 09 předstihla ODS. „Je to dle mého jen dočasné. Přičítám to fenoménu Karla Schwarzengerga v období prezidentských voleb. Myslím, že TOP 09 není nejsilnější pravicovou stranou. Není totiž vůbec stranou. Je jen velmi dobrým politickým nástrojem,“ objasnil.

Pokles preferencí je výzva 

Naproti tomu ODS je dle jeho názoru strana s dvacetiletou tradicí, která může mít svá lepší a horší období. „Pokles našich preferencí je pro nás výzva, abychom se více zaměřili na své voliče. Každý z nás si to musí rozebrat, včetně vedení strany,“ zdůraznil. „Rok a půl do voleb je však politická věčnost,“ poukázal na skutečnost, že v době konání parlamentních voleb může býti všechno jinak. 

I podle senátora za Jablonecko Jaroslava Zemana má z dlouhodobějšího hlediska ODS pevnější základy. Topka se podle něj skládá z frakcí - Schwarzenbergovců, Starostů a Toplánkovců. „Co je to vlastně Topka? Rozhodně to není jednolitá strana. Největší slávu jim dělají Starostové. Což je geniálně sestavený mančaft se samočistícím procesem. Mám je hodně rád a jsou mi blízcí,“ uvedl hlavně na adresu Starostů v Libereckém kraji, kteří vyhráli krajské volby. „Rozhodně ale není národ zblázněný do Kalouska s Drábkem,“ vypozoroval senátor Jaroslav Zeman. 

Jako podnikatel - Zeman je majitelem prosperující továrny na hračky Detoa - si i rýpnul do ministerstva práce a sociálních věcí, které donedávna řídil Jablonečan Jaromír Drábek. „V době krize, kdy se už tak firmám nevede dobře, na nás posílali jednu kontrolu za druhou,“ postěžoval si.

Zdroje: