Dnes je středa 17. dubna 2024., Svátek má Rudolf
Počasí dnes 4°C Skoro zataženo

Miliardář Bakala: Je ostudné, jak se národ chová k Václavu Havlovi

Miliardář Bakala: Je ostudné, jak se národ chová k Václavu Havlovi
zdroj: Mediafax

Zámožného exprezidenta Václava Havla si našel ještě zámožnější sponzor. Ano, řeč je o miliardáři Zdeňku Bakalovi. V Praze na Loretánském náměstí koupil úspěšný finančník dům, do jehož rekonstrukce na „Havlovu knihovnu" je připraven investovat 200 milionů korun a bude-li prý třeba, tak i více.

Další peníze neváhal Bakala utratit v Havlově filmové prvotině Odcházení.

Jak už ParlamentníListy.cz informovaly, přišlo na film „Odcházení" během osmi týdnů od premiéry 24. března podle údajů Unie filmových distributorů do kin 40 561 diváků, kteří utratili za vstupenky necelé 4,3 miliony korun. Přitom rozpočet filmu dosáhl výše 44 milionů.

Uctívá Havlův odkaz

Nejvíce na něj přispěl jeden z nejbohatších Čechů Zdeněk Bakala, Česká televize se na financování podílela deseti miliony a Státní fond pro kinematografii pěti miliony. Bakalův časopis Respekt pak byl mediálním partnerem režijního debutu Václava Havla.

„Film Václava Havla splnil naše očekávání. Nečekali jsme, že to bude kasovní trhák, ale nadčasová osobní výpověď a pohled Václava Havla. Já i moje žena vnímáme tuto investici jako vyjádření úcty k práci, odkazu a osobnosti posledního československého a prvního českého prezidenta," řekl ParlamentnímListům.cz miliardář Bakala.

„Je ostudné, jak se k němu chová stát a část české společnosti," dodal.

K Havlově filmové prvotině se nelichotivě vyjádřil například herec a poslanec ČSSD Vítězslav Jandák či vicekancléř prezidenta republiky Petr Hájek. Jandákova slova o "braku" následně tvrdě odsoudila řada přívrženců i osobních přátel Václava Havla v čele s hercem Pavlem Landovským.

Celý článek na ParlamentniListy.cz