Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Skoro jasno

Mijazakiho film Zvedá se vítr bude jeho posledním. Odchází do ústraní

Mijazakiho film Zvedá se vítr bude jeho posledním. Odchází do ústraní
Hajao Mijazaki | zdroj: Getty Images

Nový animovaný film proslulého režiséra Hajao Mijazakiho s názvem Zvedá se vítr, o němž Tiscali před časem informovalo, bude prý jeho posledním. V pondělí to uvedl Kodži Hošino, prezident Mijazakiho studia Ghibli. O režisérově rozhodnutí píše japonský deník Asahi šimbun.

V nedávném rozhovoru pro Asahi šimbun Mijazaki na otázku týkající se jeho nejnovějšího filmu a budoucnosti odpověděl: "Říkal jsem si, že v těchto časech, kdy se svět mění a vydává skřípavé zvuky, by bylo nerozumné dále vytvářet fantastická díla podobná těm, jaká jsme tvořili v minulosti."

Když se ho pak reportér otázal na jeho příští filmové záměry, řekl: "Jsem už příliš starý, takže už nemám dlouhodobé plány."

Co přesně chce Mijazaki po odchodu do důchodu dělat, není jasné, ale podle nejmenovaného zdroje z jeho okolí by rád pomáhal ostatním. "Režisér Mijazaki vždy říká: 'Chci se účastnit dobrovolnické práce,'" prozradil prý o něm tento blízký člověk.

Film Zvedá se vítr se v pondělí promítal na Mezinárodním filmovém festivalu v Benátkách a publikum ho po skončení ocenilo potleskem ve stoje. 

Promítání se zúčastnila také herečka Miori Takimoto, která ve filmu Zvedá se vítr namluvila hlavní hrdinku. "Měla jsem slzy v očích, když jsem se na film dívala a u přemítání o dialogu si vzpomněla na režiséra Mijazakiho," uvedla. "Režisér mě naučil, co je důležité a co to znamená být člověkem."

Zdroje: