Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Meteorologové varují před silnými bouřkami a přívalovými dešti

Meteorologové varují před silnými bouřkami a přívalovými dešti
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Tropické počasí, které bude v Česku panovat v následujících dvou dnech, ukončí v pátek přechod výrazné studené fronty, na které se dají očekávat bouřky s přívaly deště a možná i lokální záplavy.

Jak už server Tiscali.cz čtenáře upozornil, přijde v pátek výrazné ochlazení a další série bouřek.

ČHMÚ proto vydal hned dvě varování. Jedno před vysokými teplotami, které platí od středečního dopoledne až do čtvrtečního večera a druhé před silnými bouřkami, jež by měly zasáhnout Česko ve čtvrtek večer a v noci na pátek.

Při přechodu fronty se mohou objevit intenzivní bouřky doprovázené přívalovými dešti se srážkovými úhrny kolem 40 milimetrů, kroupami a nárazy větru až 20 metrů za vteřinu, varují meteorologové.

Ve středu denní maxima vyšplhají na 28 až 32 stupňů, ve čtvrtek pak příliv teplého vzduchu od jihu vyvrcholí a teploty by se měly pohybovat dokonce mezi 30 a 35 stupni. Také v noci se teploty udrží vysoko - v okolí dvacítky.

V pátek už se ale výrazněji ochladí, tropické teploty se dají očekávat jen na východě Moravy. Během víkendu by pak mělo pršet a denní maxima se budou pohybovat jen kolem dvaceti stupňů. Chladnější počasí s přeháňkami pak zřejmě vydrží i příští týden. Letošní červenec je zatím výrazně teplotně nadprůměrný a suchý.