Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 2°C Slabý déšť

Měli jsme s Havlem super vztah, říká bývalý esenbák, dnes řidič fekálního vozu

Měli jsme s Havlem super vztah, říká bývalý esenbák, dnes řidič fekálního vozu
zdroj: Mediafax

Dva zcela rozdílní lidé, úctu k Václavu Havlovi přitom sdílí oba. Dva české deníky přinesly k osobě Václava Havla rozhovory s téměř protikladnými respondenty.

"Bylo to, jako když zhasne svíčka, tak tiché,“ řekla k Havlově smrti pro Aktuálně.cz sestra Veritas Holíková, která pečovala o prezidenta od letošního léta. "Byl to úplně normální člověk, který si najde i s uniformou společnou řeč,“ svěřil pak pro deník Blesk bývalý příslušník VB, tedy tzv. esenbák. Ten Havla sledoval dlouhá léta na jeho chalupě na Hrádečku.

Policista Jiří Dvořák je dnes v důchodu a přivydělává si v Trutnově na jatkách, kde řídí fekální vůz. Na nedávno zesnulého exprezidenta vzpomíná téměř jako na kamaráda, uvedl k jeho osobě bulvární deník Blesk.

Vždycky se choval velice slušně

Dvořák se deníku kromě jiného svěřil, že měl s Havlem velice dobré vztahy. „Myslím, že vztahy jsme měli super. Když jsme ho tam hlídali, on se k nám – alespoň ke mně – vždycky choval velice slušně. Hodně na mě zapůsobil takovou dobrosrdečností. Vždycky mě oslovoval pane Dvořák,“ zmínil na konto bývalého českého a posledního československého prezidenta.

Prozradil, že Havel byl pro Státní bezpečnost zajímavá osoba a tak proto jej sledovali v osmdesátých letech několik let. „Byl to úplně normální člověk, který si najde i s uniformou – a to jsem fakt nechápal – nějakou společnou řeč,“ uvedl dále.

Prý s Havlem policisté jeho ražení skutečně jezdili úplně všude - nakupovat, na poštu, všude, kam se hnul.

Více čtěte na ParlamentníListy.cz