Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

Majetek zabavený italské mafii slouží lidem

Majetek zabavený italské mafii slouží lidem
zdroj: tisková zpráva

Hotelové pokoje v bývalé mafiánské skrýši, vinice na někdejších pozemcích mafie Cosa Nostra: majetek zkonfiskovaný italské mafii je pozvolna svěřován družstvům, jež mu dávají druhý život, sociální roli a důstojnost v oblastech, které kdysi stály mimo zákon.

Několik kilometrů od městečka Corleone, bývalé mafiánské bašty choulící se naproti zeleným pahorkům, narazíme na malé silničce v ostré zatáčce na půvabný ovčín. Je to bývalá skrýš nejvyššího pohlavára Tota Riiny, který byl v roce 1993 zatčen a od té doby "hnije" ve vězení.

Na plakátě tu můžeme číst: venkovská usedlost Terre di Corleone může ubytovat a poskytnout občerstvení až 16 lidem. Zrekonstruována byla z majetku zkonfiskovaného mafii za finanční podpory Evropské unie.

Asi 20 kilometrů odsud spravuje družstvo na bývalých mafiánských parcelách vinici I Cento Passi (Sto kroků), nazvanou podle filmu z roku 2002 o vraždě mladého Sicilana Peppina Impastata, který se vzbouřil proti zákonu omerty (mlčení). Uprostřed zcela nových kádí hlásá modrý panel: Majetek zkonfiskovaný mafii.

"Jsme u výjezdu z Corleone. Tato zcela nově vysazená vinice dokazuje, že je možné pěstovat vynikající révu (Sicilia) v jejích nejvyhledávanějších variantách, a to téměř z ničeho," vysvětluje Francesco Galante zastupující sdružení Libera bojující proti mafii, jež založil kněz Don Ciotti a jež se zaměřilo na využívání zkonfiskovaného majetku.

To není zcela snadné: "Vytváření pracovních míst na pozemcích, jež patřívaly mafiánům, nás staví do těžké pozice: zažili jsme atentáty, žhářské útoky a krádeže," líčí Galante.

Italský zákon opravňuje policii, že může zabavit majetek mafie nebo podnikatelů, kteří jsou na ni napojeni, na základě pouhého podezření a bez čekání na proces. Tento majetek může být od roku 1996 využíván k "sociálním účelům".

Pravicová vláda Silvia Berlusconiho zintenzivnila zabírání majetku a zasadila těžké rány všem třem velkým mafiím v zemi: jsou to Cosa Nostra na Sicílii, Camorra v oblasti Neapole a Ndrangheta v Kalábrii.

Ministr vnitra Roberto Maroni se mohl pochlubit, že za dva roky bylo obstaveno nebo zabaveno za více než deset miliard eur (260 miliard Kč) nemovitostí, vil, pozemků, podniků a dalšího majetku mafie.

Jen v Palermu je obstaveno 1700 nemovitostí a v jedné z nich nyní sídlí regionální ředitelství Vyšetřovací protikriminální ústředny (DIA), zvláštní složky pro boj s mafií, kterou počátkem 80. let založil soudce Giovanni Falcone.

Sáhnout mafii do peněženky je velmi složitý úkol, protože její majetek je často zanesen na stínové společnosti v zahraničí nebo na jiná jména, vysvětluje šéf DIA v Palermu Elio Antinoro.

Další lokalitou, která podle organizace Libera změnila tvář, je jezdecké centrum na pozemku, jenž patříval rodině Riinova pochopa Giovanniho Brusky. Ten nechvalně proslul tím, že dal rozpustit v kyselině mladíka, jehož otec spolupracoval s justicí. Jízdárna dostala symbolicky jméno chlapce: Giuseppe di Matteo.

Libera rovněž otevřela obchody. Jeden z nich je v Palermu v bývalém domě podnikatele napojeného na mafii. Prodává se tu čočka, bylinky či těstoviny pocházející z území, jež bylo "osvobozeno" od mafie. Můžete si tu dokonce vybrat ze dvou olivových olejů: jeden druh byl zabaven mafii Cosa Nostra, další apulijské mafii Posvátná sjednocená koruna.