Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Magistrát zahájil s Filipem řízení kvůli daru půl milionu, v kauze existuje skrytá nahrávka

Magistrát zahájil s Filipem řízení kvůli daru půl milionu, v kauze existuje skrytá nahrávka
Podle kriminalistů Filip přijal půl milionu od podnikatele Tomáše Horáčka, nyní stíhaného za rozsáhlou korupci, v dubnu 2018 | zdroj: Ladislav Křivan / MAFRA / Profimedia

Magistrát v Českých Budějovicích zahájil přestupkové řízení s šéfem KSČM a místopředsedou Poslanecké sněmovny Vojtěchem Filipem.

Přestupkové řízení vede magistrát kvůli podezření, že Filip neuvedl v majetkovém přiznání 500 000 korun, které podle policie dostal v roce 2018 od podnikatele Tomáše Horáčka. Uvedl to server iRozhlas.cz. Podle něj případná pokuta v přestupkovém řízení může dosáhnout až 50 000 korun.

Server uvedl, že v kauze existuje skrytá nahrávka, ve které podle něj Filipův někdejší asistent Lukáš Gibiec předání obálky s penězi nepopírá, snaží se jen zpochybnit výši částky. Filip odmítá, že by uvedené peníze dostal. Předseda komunistů už dříve uvedl, že se nedopustil ničeho nezákonného a příjmy má v pořádku. Případem se zabývá i finanční správa.

Podle kriminalistů Filip přijal půl milionu od Horáčka, nyní stíhaného za rozsáhlou korupci, v dubnu 2018. Předání peněz popsal Horáček a policie uvedla, že k věci má svědectví tří lidí.

Peníze šéf komunistů podle vyšetřovatelů přijal krátce před poslaneckým výjezdem do Kazachstánu, který jako místopředseda Sněmovny vedl.

Horáček se cesty v podnikatelské delegaci zúčastnil, v asijské zemi ale neuzavřel žádný obchod. Policie tak došla k závěru, že o úplatek pro Filipa nešlo. Filip ale v majetkovém oznámení za rok 2018 půlmilionový příjem neuvedl, podle iRozhlasu přiznal jen koupi vozů Škoda Superb a Škoda Rapid za 730 000 korun a úvěr ve výši 204 000 korun.

„Správní odbor Magistrátu města České Budějovice zahájil v předmětné věci přestupkové řízení a stanovil termín ústního jednání,“ sdělila webu mluvčí českobudějovického magistrátu Jitka Brůha Welzlová.

Server uvedl, že získal nepublikovanou nahrávku, se kterou podle několika důvěryhodných zdrojů pracovali policisté a byla jedním z nepřímých důkazů, na nichž postavili své přesvědčení, že se předání 500 000 korun ve Sněmovní ulici na Praze 1 skutečně odehrálo a prostředníkem předání peněz byl Filipův asistent Lukáš Gibiec. Ten na záznamu nepopřel Horáčkův popis schůzky z 17. dubna 2018. Tvrdí ale, že peníze nepřepočítával.

Zdroje: