Dnes je sobota 14. září 2024., Svátek má Radka
Počasí dnes 13°C Déšť

Macron a Starmer hledali nové vztahy mezi Británií a EU

Macron a Starmer hledali nové vztahy mezi Británií a EU
zdroj: Foto: Profimedia

Francouzský prezident Emmanuel Macron se dnes v Paříži sešel s britským premiérem Keirem Starmerem, který se podle svých slov chce pokusit o nový začátek ve vztazích s Evropskou unií.

Do Elysejského paláce přijel jednat rovněž o migraci s cílem domluvit plán společného postupu proti pašování lidí přes Lamanšský průliv. Informují o tom evropská média.

Starmer dorazil do Paříže po dvoudenní návštěvě Německa. Cesta je součástí snahy o vylepšení vztahů se dvěma klíčovými evropskými spojenci, které ochladly za předchozí konzervativní vlády v Londýně, jež Británii vyvedla z Evropské unie. Starmer chce vyřešením pobrexitových sporů mimo jiné podpořit růst britské ekonomiky.

Labouristický premiér přitom již před setkáním s francouzským prezidentem podotkl, že sice jednoznačně usiluje o "nový začátek (vztahů) s Evropou", nikoli ale o návrat Británie do EU či o dohodu o volném pohybu mladých lidí mezi unií a Británií.

Zásadním tématem jednání s Macronem byla podle Starmerova prohlášení migrace. Londýn se snaží spolupracovat s francouzskými úřady na snížení počtu migrantů, kteří na ostrovy míří přes Lamanšský průliv. Podle údajů nedávno zveřejněných britskou vládou se od ledna do června vydalo na riskantní plavbu na člunech téměř 13.500 lidí, což je o 18 procent více než loni ve stejném období. Londýn podle premiéra usiluje o přijetí akčního plánu spolupráce úřadů obou zemí, který by počty migrantů snížil.

Zdroje: