Dnes je úterý 16. dubna 2024., Svátek má Irena
Počasí dnes 11°C Skoro zataženo

Levnější volání ze zahraničí v roce 2017? Evropské komisi se nelíbí 'migrace' SIM karet

Levnější volání ze zahraničí v roce 2017? Evropské komisi se nelíbí 'migrace' SIM karet
Ilustrační snímek | zdroj: ThinkStock

Vloni v říjnu Evropská komise oznámila, že v červnu roku 2017 zmizí v rámci zemí Evropské unie roamingové poplatky za mobilní volání. Po jednání z počátku tohoto týdne je už jasnější představa o tom, jak by by Evropa bez poplatků za volání v zahraničí mohla vypadat.

Evropská komise totiž zveřejnila návrh prováděcího nařízení, které stanovuje řadu opatření, aby ukončení poplatků za roaming probíhalo po celé EU jednotně.

K navrženým pravidlům patří i férová politika, která má omezit nekalé praktiky. Mezi ně komise počítá i případy, kdy si zákazník koupí SIM kartu v jiné členské zemi, kde jsou tarify nižší než na domácím trhu, ale používá ji doma.

Podobná situace může nastat i v případě, kdy má zákazník trvalý pobyt v zahraničí, ale používá kartu předplacenou za ceny ve své domovské zemi.

Pokud by takové případy měly rozsáhlejší podobu, mohly by se podle Evropské komise odrazit na cenách na domácím trhu, a mít tak v konečném důsledku negativní vliv na spotřebitele.

Na základě veřejné konzultace komise proto navrhla, aby zákazníci – používající SIM kartu z jiné země – měli možnost využívat ceny za volání či psaní zpráv ze zahraničí po dobu 90 dní v roce (z toho maximálně 30 dní v řadě).

Pokud bude tato hranice překročena, spotřebitel si bude muset připlatit, a to ve výši čtyř centů za minutu volání, jeden cent za SMS zprávu a 0,85 centů za 1 MB dat.

Návrh budou ještě projednávat členské státy v rámci tzv. COCOM, Komunikačního výboru Evropské komise. Jednání se zeměmi EU proběhne na základě konzultací se Sdružením evropských regulátorů v oblasti elektronických komunikací (BEREC). Návrh by podle Komise měl být přijat do 15. prosince letošního roku.

Eliška Kubátová pro Ústav nezávislé žurnalistiky

Autorka je redaktorkou Euractiv.cz

Zdroje: