Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Levné 'zboží Made in China' útočí i na Afriku. Bere místním prostitutkám práci

Levné 'zboží Made in China' útočí i na Afriku. Bere místním prostitutkám práci
Lepší výdělek přitáhl do Kamerunu až 19 tisíc čínských prostitutek (ilustrační snímek) | zdroj: Profimedia

Není masážní salon jako masážní salon a zatímco na veřejnosti je multikulturalita v poslední době vnímaná spíš negativně, v sexuálních službách je mezi zákazníky naopak vítaná. I proto odlétají tisíce čínských prostitutek do střední Afriky, kde už dávno neobsluhují jen své krajany. K nelibosti svých místních konkurentek. 

Prostituce je řemeslo staré v podstatě stejně jako sama civilizace. A vždy v něm vládla silná konkurence a nevraživost. I proto začaly kamerunské prostitutky označovat čínské vetřelkyně výrazem "Putes sorcières" (čarodějnické děvky). Od začátku studené války jich do subsaharské Afriky přišly desetitisíce.

Profesor antropologie na Univerzitě v Douala v Kamerunu Basile Ndjio odhaduje, že jich zde v současné době působí mezi 13 až 19 tisíci. Migrace čínských prostitutek do Afriky je podle něj výrazný fenomén, který souvisí s pronikáním čínských společností na tropický kontinent.

Čínské firmy tam například budují dálnice a stadiony a otevírají speciální průmyslové zóny. A své krajany následuje i nestarší profese. Ndjio, který se tímto typem migrace zabývá a své nejnovější poznatky shrnul ve studii publikované odborným magazínem Urban Studies, tvrdí, že první vlna přišla hned začátkem studené války. Tehdy "obsluhovaly" prodejné dámy jen své krajany.

Druhá fáze podle něj začala na přelomu tisíciletí společně s přílivem dalšího levného zboží se značkou "Made in China". To už však své pole působnosti prostitutky rozšířily i na místní muže, jejichž kupní síla za poslední roky výrazně vzrostla.

Čína jako symbol levného zboží

Podle agentury Deloitte se za posledních třicet let střední třída v Africe téměř ztrojnásobila. To s sebou přináší samozřejmě větší příležitosti pro nákup zahraniční elektroniky, luxusnějšího zboží a samozřejmě sexu. 

Místní "živnostnice" to samozřejmě nesou nelibě, protože čínské konkurentky se uchytily na všech úrovních – jak na ulici, tak mezi luxusními společnicemi. A nasadily nižší tarif…

Podle Ndjia tak stále častěji vznikají sváry a někdy dojde i na násilí. "Vnímají to jako invazi a žluté nebezpečí," tvrdí největší a pravděpodobně asi jediný odborník na migraci čínských prostitutek do Afriky.

Co takhle dát si "akupunkturu"?

O fenoménu se dozvěděl během studií, kdy si přivydělával v jednom kamerunském kasinu, kam chodili čínští obchodníci. Z jejich nočních opileckých zpovědí postupně zjistil, jak to s "Šanghajskými kráskami", jak je nazývali, chodí.

Masážní salony jsou většinou umístěné v zadním traktu čínských restauracích, hotelů nebo salonů. Postupně pronikl i do názvosloví – tedy co znamená, když si v nich muž objedná "uvolnění stresu", "odpočinek" nebo "akupunkturu".

Během posledních šesti let tak na téma čínské prostituce publikoval dvě studie. I když oficiální údaje neexistuje, antropolog tvrdí, že většina těchto žen v Kamerunu pochází z venkova. Vystupují navenek jako servírky nebo sekretářky, ale po příletu vyhledají místního pasáka.

V Africe se mají mnohem lépe, protože v jejich domovině je konkurence v posledních letech výrazně vyšší. Odhaduje se, že v masážních salonech, lázeňských domech či karaoke barech pracuje v Číně kolem milionu lehkých děv.

I proto v případech, kdy kamerunská policie "osvobodí" prostitutky z područí kuplířů, ženy prohlašují, že chtějí zůstat v Africe. Avšak konkurence roste i tam, proto se z Kamerunu postupně přesouvají i do sousedních států, jako je Nigérie nebo Ghana, kde si mohou vydělat ještě víc.

Zdroje:
Vlastní, QUARTZ