Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Letní filmová škola: Bez červeného koberce a s Ondřejem Vetchým na pivu

Letní filmová škola: Bez červeného koberce a s Ondřejem Vetchým na pivu
zdroj: Mediafax

VIDEO. Letní filmová škola Uherské Hradiště je od roku 1964 největším nesoutěžním filmovým festivalem v České republice. Je tak druhou největší filmovou akcí u nás. Letošní ročník probíhá od 21. do 28. 7. Nenechte si tuto netradiční oslavu filmu ujít.

Festival je určen jak laické, tak odborné veřejnosti. Má za cíl seznamovat a rozšiřovat filmové obzory návštěvníků, k jejichž potřebám během festivalového reje je více než vstřícný. Nečekejte žádné červené koberce, ani mohutné řady, čekání a následné zklamání z toho, že jste se nevešli do sálu. Devizou festivalu je právě propojování filmového umění a neobvyklých souvislostí, uvolněná atmosféra a dostatečná kapacita. Organizátoři se každým rokem zaměřují na určité téma, do jehož rámce se snaží zasadit jak vybrané filmy, tak i doprovodné akce, kterých je na festivalu požehnaně. Letos nese festival podtitul „Vítejte ve filmovém ráji“ (ne náhodou se letošním symbolem stalo nakousnuté jablko).

Vybírejte z 11 sálů

Jelikož každým rokem navštíví tuto filmovou událost kolem pěti tisíců diváků, organizátoři zprovoznili celkem 11 promítacích míst, která jsou rozmístněná po celém Uherském Hradišti. Můžete si tedy vybrat jak podle filmů, tak podle oblíbenosti, velikosti nebo zajímavosti jednotlivých sálů. Kromě toho máte také možnost navštívit po setmění hned dvě letní kina – jedno v centru na Masarykově náměstí, druhé v prostředí parku ve Smetanových sadech.

Obrázek zdroj: Mediafax

Ceny akreditovaných lístků jsou příznivé

Pokud se vypravíte na jižní Slovácko strávit na festivalu jen jeden den, lístek koupíte přímo na místě za 250 Kč. Rozhodnete-li se zůstat celý festival, zaplatíte 1400 Kč.

LFŠ má v hledáčku maďarský a ruský film

Tento ročník „filmovky“ se zaměřil na maďarský a ruský film. Pozvání přiajli jak zástupci současného ruského filmu – např. herci Vasilij Barchatov a Grigorij Dobrygin, tak i ikony kinematografie maďarské - hvězdou festivalu je režisér István Szabó, držitel Oscara za nejlepší neanglicky mluvený film, který uvede v Uherském Hradišti svůj nový snímek Dveře. Za české barvy dorazí herec Ondřej Vetchý, kterého není třeba českým divákům blíže představovat. Ten uvede své filmové novinky - Vendeta, Okresní přebor - Poslední zápas Pepika Hnátka, Konfident a 7 dní hříchů.

Kouzlo moravského města se promítá do duchu festivalu

Letní filmová škola vás překvapí svou rodinnou a přátelskou atmosférou. Není problém setkat se v některé z mnoha místních hospůdek s herci nebo režiséry. Nejen díky svému různorodému programu, ale právě i díky kulisám jihomoravského města zanechává v návštěvnících hlubokou stopu.