Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 8°C Slabý déšť

Langšádlová z TOP 09: Socialisté a KSČM všechno válcují. I proto odcházím

Langšádlová z TOP 09: Socialisté a KSČM všechno válcují. I proto odcházím
Helena Langšádlová | zdroj: Mediafax

Poslankyně Helena Langšádlová (TOP 09) se na konci minulého týdne rozloučila s funkcí zastupitelky Středočeského kraje. Kromě množství práce uvádí jako důvod také nedostatečnou spolupráci s krajským úřadem a nemožnost praktikovat v zastupitelstvu aktivní politiku. Na její odchod a důvody se jí ptaly ParlamentníListy.cz

Proč jste rezignovala na post zastupitelky Středočeského kraje?

Už na počátku jsem říkala, že nechci vykonávat několik funkcí najednou, takže kdybych se stala hejtmankou, vzdám se poslaneckého mandátu. Nejsem ten superman jako někteří hejtmani, kteří jsou současně poslanci a vykonávají další aktivity. Dalším faktorem mé rezignace je, že jsem nedostala informace, o které jsem žádala. 

Hejtman kraje Josef Řihák tvrdí, že informace jsou výmluvou a jde spíše o to, že nestíháte tolik věcí najednou, je to pravda?

Nechci sedět na 50 židlích najednou a ani hejtmani by podle mne neměli být zároveň poslanci.

V krajských volbách 2012 jste ale kandidovala, musela jste s časovou vytížeností počítat…

Kandidovala jsem a kdybych byla hejtmanem, tak bych se vzdala poslaneckého mandátu. Navíc většina akcí na kraji se koná v době, kdy zasedá Poslanecká sněmovna, to jsem netušila. Ani to, že nám nebude povoleno zastoupení v komisích a výborech podle výsledků voleb. Máme nárok na dva členy výboru a máme jednoho. Naše práce je omezována a opravdu informace, například jak v některých položkách Středočeský kraj čerpal devadesát milionů a měl tam jenom patnáct, jsem nedostala. Poslali je až po mé rezignaci.

Stalo se to už někdy v minulosti, problémy se získáním informací z krajského úřadu?

Samozřejmě, že tyhle zkušenosti jsme měli i v době předchozího vedení. I jindy jsme čekali na informace třeba měsíc. Tak se nedá pracovat.

Jaké pro vás bylo působení v krajském zastupitelstvu s novým vedením?

Opozice nemá příliš prostoru tak, jak to zní ze setkávání s kolegy z klubu, sociální demokraté a komunisté mají většinu a diskuzi příliš nepřipoustí, je to takový pocit marnosti. Voliči by měli dobře sledovat, jak je rozhodováno. Jezdím po kraji a mnoho podpory je zrušeno, fond humanity, volnočasové aktivity, stávající vedení kraje je vypustilo a podle mne je to zkrátka dopad těch megalomanských projektů a špatného hospodaření.

Zdroje: