Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Komunisté už nevadí, ale ani netáhnou. Zato lidovci jsou na vzestupu

Komunisté už nevadí, ale ani netáhnou. Zato lidovci jsou na vzestupu
Na komunisty se už tolik nenadává, nijak populární ale také nejsou | zdroj: isifa/MAFRA/Martin Stolař

Andrej Babiš do politiky vrací bývalé členy KSČ. Zato křesťanští demokraté, kteří komunistům historicky oponovali, drtí zbytky samozvané české pravice. Osud ODS je nejistý a dýmka Karla Schwarzenberga začíná vyhasínat. Česká politická scéna zažívá novou éru. 

Svět se zrychluje a podobně turbulentní je i politické dění v České republice. Není to tak dávno, co hospodští výměnou za volební lístek KSČM nabízeli pivo, protože nechtěli zpátky režim, který by je dovedl na mizinu. Letos se ovšem žádná masivní antikomunistická kampaň nekonala. Tedy vlastně konala, jen nebyla proti KSČM.

2014 nebo 1980?

Slovák Andrej Babiš zavedl na politické scéně nové manýry. Minulost agenta StB (i když soudem popřená) dnes už kariéře v politice nebrání. Plně ji legitimizoval nový služební zákon, o který se zasloužil prezident Miloš Zeman (právě služebním zákonem totiž podmínil jmenování vlády, ovšem podobu novely, s níž pak kabinet přišel, vetoval).

Miroslav Kalousek společně s povadlou ODS může bít na poplach, jak chce, ale vypadá to, že komunistická minulost běženému občanovi dnes už nevadí. Naopak by si mnozí možná přáli znovuzavedení represivních zvyků charakteristických pro komunistické představitele minulého režimu.

Zasloužilí komunisté se proto vrací nejen v týmu Babiše, kterému v Praze šéfuje bývalá StBačka Radmila Kleslová, ale i v podobě kandidátů do senátu. Na Zlínsku se v druhém kole volby střetnou někdejší kandidátka na členství v KSČ Alena Gajdůšková a někdejší předseda JZD Slušovice František Čuba. Jako bychom se ocitli v roce 1980.

Na druhou stranu Komunistická strana Čech a Moravy, která na odkaz KSČ po revoluci navázala, velký úspěch v komunálních volbách neslavila. S obecními zastupiteli o počtu 2 520 zůstává reálnou politickou silou, ale ještě nedávno tolik skloňovaná obava z jejich vládního angažmá v současné době rozhodně nehrozí.  

Klidná síla pravici mele

KDU-ČSL, kdysi domovská strana Kalouska, slavila v komunálních volbách úspěch. Lidovci si v obecních zastupitelstvech se ziskem 3792 polepšili o sto mandátů a stali se nejzastoupenější komunální stranou. Tento post vyrvali ODS, která má oproti volbám z roku 2010 asi o polovinu křesel méně, konkrétně 2214.

Topka potom celorepublikově oslabila a obsadí 729 křesel. A tak je jasné, že hlasy voličů, které ztratili ODS a TOP 09, připadli lidovcům.  Starostové a nezávislí, kteří mají k lidovcům ze své podstaty zejména v menších obcích blízko, drží v ruce potenciál 1749 zastupitelů.

Andrej Babiš své amorfní podnikatelské hnutí ANO o víkendu poprvé definoval jako "pravicovou stranu se sociálním cítěním". Konzervativní křesťanští demokraté v mnohých západoevropských zemích platí za stranu pravého středu. Nikde ale není napsáno, že se lidovci do budoucna nestanou představiteli českého pravicového proudu, za které kdysi platili občanští demokraté. 

Zdroje:
Vlastní