Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Komunismus nikoho nezabil, řekla mladá poslankyně. A kardinál se rozzuřil

Komunismus nikoho nezabil, řekla mladá poslankyně. A kardinál se rozzuřil
Kardinál Vlk (uprostřed) | zdroj: Isifa.com

Ve volbách získala KSČM téměř patnáct procent hlasů, což byl druhý nejlepší výsledek za posledních 20 let. V pořadu Hydepark to komentovala komunistka Kateřina Konečná. Mimo jiné prohlásila, že komunismus nikoho nezabil, čímž si popudila kardinála Miloslava Vlka.

Konečná v pořadu kritizovala církevní restituce a bránila komunismus. „Žádná ideologie nikdy nikoho nezabila. Vždycky to byli lidé,“ tvrdí.

Rázná soudružka straší jako stalinisté v 50. letech

Na slova „rázné soudružky“ reagoval na svém webu kardinál Vlk. Podle něj Kateřina Konečná straší národ přesně tak, jak to dělali stalinisté v první polovině 50. let.

„Ale že ta nelidská ideologie, která má na svědomí miliony mrtvých, je k tomu vždy více méně nejrůznějším tlakem a násilím donutila, to už naše soudružka neříká!“ zlobí se kardinál.

Vlk dodává, že Konečná ve svých argumentech předvádí „klasickou ukázku totalitní demagogie“. Řekla: „Pokud vydáme český majetek cizí mocnosti a tou Vatikán prostě je, tak bych to neváhala označit jako vlastizradu.“

Smutné, že s touto ideologií chtějí mnozí z ČSSD spolupracovat

Slova „nepřátelská mocnost“ či „vlastizrada“ se podle Vlka podobají stalinistické frazeologii z počátku padesátých let, kdy se pořádaly monstrprocesy s nižšími a vyššími představiteli církve. Díky falešným obviněním byli odsouzeni k dlouhým trestům, které mnozí nepřežili.

„Je smutné, že s touto ideologií chtějí mnozí sociální demokraté spolupracovat!“ povzdechl si Vlk ve svém článku.

Zdroje: