Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 9°C Polojasno

Klaus vzkázal klimatologům: Je stejně teplo jako v roce 1940

Klaus vzkázal klimatologům: Je stejně teplo jako v roce 1940
zdroj: tisková zpráva

Klimatologie je jen doktrína, s vědou to má pramálo společného, opřel se Václav Klaus do klimatologů na fóru ve Vídni.

Prezident Václav Klaus si po čase opět vzal na mušku teorie o globálním oteplování. Na vídeňské konferenci Central and Eastern European Forum sice český prezident mluvil hlavně o ekonomii a Evropské unii. Dostal se ale i k tématu klimatologie.

Hned na úvod tohoto bloku Klaus nazval klimatologii doktrínou. "Zasluhuje si to být nazýváno doktrína, protože s vědou to má společného jen velmi málo," poznamenal Klaus.

Prezident prohlásil, že po letech studií daného tématu může s jistotou říct, že nevidí žádný problém s klimatem. V současnosti ani dohledné budoucnosti. Nevedeme podle něho spor o teplotu nebo množství oxidu uhličitého, ale o novou, utopickou vizi světa.

"Je to ideologický střet mezi těmi, kteří chtějí změnit nás (spíše než klima) a těmi, kdo věří ve svobodu, trh, lidský důvtip a technologický vývoj. (...) Teplotní výkyvy nejsou skutečným předmětem zájmu, jsou jen nástrojem pro ty, co se nás pokoušejí svou hrou změnit," prohlásil Klaus.

Podle prezidenta lze s přesvědčením prohlásit, že oteplování, jehož jsme svědky, není globální. "Projevuje se v chladných, nikoli tropických regionech, v suchých, nikoli vlhkých oblastech, v zimě, nikoli v létě a během nocí, ne ve dnech."

Stejně tak jistě lze prý prohlásit, že oteplování není velké. Průměrná teplota na celém světě v posledním století "vzrostla jen o 0,74 stupně Celsia." Oteplovat se navíc prý přestalo už před více jak deseti lety a teplota je teď podobná jako v roce 1940, bez ohledu na vysoký nárůst emisí oxidu uhličitého.

Dále podle Klause "oteplování není jedinečným a bezprecedentním jevem". Ve středověku i jiných obdobích naší historie bylo prý tepleji než teď.

Klaus také řekl, že "současné mírné oteplování není dominantně zapříčiněné oxidem uhličitým nebo člověkem." Teplotu a klima ovlivňuje mnohem víc faktorů, řadě z nich prý ještě ani dost dobře nerozumíme.

Svůj klimatologický blok prezident uzavřel tvrzením, že "blokovat ekonomický růst a činit ho nákladnějším - což je podstatou environmentalismu a globálního, oteplovacího alarmismu - je špatnou a nepřijatelnou strategií".

www.parlamentnilisty.cz