Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 3°C Polojasno

Klaus: Komunistickou orientaci v hlavách části voličů nezrušíte

Klaus: Komunistickou orientaci v hlavách části voličů nezrušíte
zdroj: tisková zpráva

Prezident republiky Václav Klaus v exkluzivním rozhovoru pro server ParlamentniListy.cz hodnotí uplynulý rok, současné politické a mediální kauzy i zahraničně-politické otázky.

V těchto dnech vychází Vaše kniha "Rok osmý", která rekapituluje uplynulý osmý rok Vašeho působení ve funkci prezidenta. Které události loňského roku považujete za nejvíce klíčové a proč?

Za sebe mohu říci, že ze světových událostí mě asi nejvíce zasáhla nešťastná havárie letadla s polským prezidentem Kaczyńským. Z domácích událostí to byly nepochybně jarní a podzimní volby, které zcela překreslily českou politickou mapu.

Účastníte se summitu EU, který se bude týkat situace v Libyi. S jakou pozicí ČR na toto setkání pojedete?

Není nám jedno, že se v Libyi páchá násilí na nevinných lidech. Ale byl bych hodně opatrný při úvahách o silovém zásahu zvenčí. Zkušenosti s takovými postupy nejsou zrovna dobré.

Ke konci roku proběhla vládní krize vyvolaná takzvanou kauzou Drobil. Nevidíte tady jistý dvojí metr jak médií, tak i politické reprezentace, kdy v jednom případě ministr odstoupil a v druhém (kauza Vondra) ne?

Já o těch kauzách nevím víc než kterýkoli čtenář novin. A zdá se mi už skoro nemožné oddělit od sebe podstatu těchto kauz v podobě reálných či potenciálních škod na veřejném majetku či financích na straně jedné a zájmovou hru různých skupin, které ovládají média, na straně druhé. Ať svou práci dělají příslušní vyšetřovatelé, jim bych do práce nefušoval, jako to dělá kdekdo na politické či mediální scéně.

Celý článek na ParlamentniListy.cz