Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Kdo se bojí Petra Tluchoře? Celá vládní koalice!

Kdo se bojí Petra Tluchoře? Celá vládní koalice!
zdroj: Mediafax

Petr Tluchoř a občanští demokraté kolem něj vážně uvažují nad tím, že nepodpoří zvýšení daní pro bohaté. To by pak mohlo znamenat, že by se přiblížil i pád vlády. Bez podpory Tluchoře a poslanců, kteří se s ním vymezují proti některým krokům Petra Nečase, by vláda neustála hlasování o důvěře.

"Tluchoř to chce vážně držet a nehlasovat pro to," uvedl pro server Aktuálně.cz politik z vyššího vedení ODS, který ale nechtěl být jmenován. "V tuto chvíli je to opravdu reálná varianta," podpořil ho další. Podobně hovoří i třetí zdroj: "Vážně si s tou myšlenkou pohrávají, ale není to definitivní."

Do odmítnutí vyššího zdanění a následně možná i důvěry vládě je zapojen jak Petr Tluchoř, tak i lidé kolem něj a zákulisí ODS. O situaci údajně hovořilo i vedení TOP 09, byť neformálně.

Místopředseda Miroslav Kalousek to nepotvrdil, ale ani nevyvrátil. "Garantujeme za TOP 09 všech 41 hlasů pro společné vládní návrhy, koaličně dohodnuté. A logicky očekáváme od ODS totéž," prohlásil.

Sněmovna bude jednat příští týden. Někteří občanští demokraté však již teď deklarovali, že se zvýšením daní nesouhlasí. Tluchoř však na dotazy ohledně jeho podpory nereagoval. "Bez této legislativy není možné další snižování deficitu státního rozpočtu," míní ministr financí Kalousek.