Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Kauza Diag: Kalvoda chce využít anglosaské právo. Sokol: Bez šance

Kauza Diag: Kalvoda chce využít anglosaské právo. Sokol: Bez šance
zdroj: Mediafax

Je to jen pár dní, co dlouholetý majitel firmy Diag Human Josef Šťáva vykřičel do světa, že když jeho firma uspěla s požadavkem exekucí u soudů ve Vídni a v Paříži, může pak uspět kdekoliv na světě. Tedy i u soudů v USA a ve Velké Británii.

Jenže senáty těchto zemí se řídí takzvaným anglosaským právem. Pomůže však vůbec tato skutečnost Diagu? Podle advokáta Tomáše Sokola nikoliv.

„Právník Jan Kalvoda je silný v anglosaském právu," dostaly nedávno informaci ParlamentníListy.cz a to v souvislosti s údajnou pohledávkou firmy Diag Human po českém státu.

Firma obchodující s krevní plazmou se již kvůli vymožení desetimiliardové částky, kterou jí údajně přiřkli před lety čeští arbitři, obrátila na soudy v Paříži a ve Vídni. Před několika dny pak soudní senáty těchto měst vydaly rozhodnutí o vykonatelnosti exekuce. Český stát poté začal stahovat svá umělecká díla z pařížských galerií. Podobně tomu bylo na konci května i v Rakousku. Aby o ně nepřišel.

Firma ale byla díky této skutečnosti na koni. „Teď se svými nároky obrátíme na soudy v USA, ve Velké Británii, či jinde v zahraničí," mnuli si ruce jak advokát Jan Kalvoda, obchodník Josef Šťáva a koneckonců zřejmě i noví a dosud neznámí majitelé Diagu.

Celý článek na ParlamentniListy.cz