Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Kampaň na zodpovědné pití alkoholu získala prestižní ocenění za společenskou odpovědnost

Kampaň na zodpovědné pití alkoholu získala prestižní ocenění za společenskou odpovědnost
zdroj: tisková zpráva

TOP Odpovědná firma je prestižní cena za udržitelné a odpovědné podnikání, kterou již 12 let pořádá a uděluje platforma Byznys pro společnost. Nominace na prestižní ocenění TOP Odpovědná firma (TOP OF) jsou v plném proudu a vy můžete projekty stále přihlašovat. Nominace probíhají jednoduchou formou online, vybírat ze strategických či tematických kategorií si lze na webu TOP OF, přičemž počet kategorií, do nichž se firma chce přihlásit, není nijak omezen.

V loňském roce byl oceněn jeden opravdu netradiční počin v kategorii Společensky prospěšný projekt, se kterým se na poli CSR moc často nesetkáváme.  Kampaň „Respektuj 18" apelovala na veřejnost, aby změnila svůj tolerantní postoj k pití alkoholu mladistvými. Podílel se na ní Plzeňský Prazdroj, Magistrát města Plzně a Centrum protidrogové prevence a terapie. Iniciativa, která vznikla v roce 2012, vyšla z výsledků celoevropského průzkumu o konzumaci alkoholu mladistvými (ESPAD). Kampaň měla oslovit a informovat veřejnost v dopravních prostředcích, na zastávkách MHD či přímo v restauracích, hospodách a prodejnách.

Odpovědný marketing v praxi

Komunikace odpovědné konzumace alkoholu v Plzeňském Prazdroji tak překvapila svou promyšleností do posledního detailu i samotné hodnotitele soutěže. „Společnost Plzeňský Prazdroj prosazuje odpovědný přístup ke konzumaci svých výrobků, zároveň věnuje velkou pozornost i formě, jakou jsou prezentovány a propagovány. Jsme přesvědčeni, že pro naše produkty je dobrý pouze odpovědný marketing, a proto jsme přijali soubor vlastních etických pravidel, který jde nad rámec platné legislativy a který reguluje veškerou naši marketingovou komunikaci, ať v oblasti tiskové, televizní a rozhlasové, nebo i venkovní a digitální reklamy. V současné době používáme tři verze odpovědnostních zpráv: Alkohol za volant nepatří, Pouze pro starší 18 let, Těhotné ženy by neměly pít alkohol. Tato klíčová sdělení ještě doprovází odkaz na stránku www.napivosrozumem.cz, která obsahuje zajímavé informace o působení alkoholu na lidský organismus. Od 1. ledna 2015 postupně přidáváme i piktogramy znázorňující tyto zprávy.

Přístup k reklamě

V rámci závazku u Evropského fóra o alkoholu a zdraví pokračujeme v tzv. transparentním omezování přístupu nezletilých k reklamě na alkoholické nápoje v televizi, tisku, venkovní reklamě, na internetu i jinde. Z tohoto důvodu jednáme například s televizními stanicemi o vysílacím čase našich reklam, máme nastavené filtrování obsahu pro nezletilé na Facebooku. Na dodržování pravidel, které jsme si stanovili v oblasti samoregulace komerční komunikace našich produktů, dohlíží Komise pro odpovědnost, která sestává z interních i externích odborníků. Komise pracuje na online bázi a posuzuje koncepty komerční komunikace z etického hlediska. Dohlíží tak na to, aby například osoby vystupující v našich reklamách byli starší 25 let, aby komunikace neobsahovala žádné motivy, hudbu nebo jiné prvky, které by mohly oslovovat nezletilé, aby nenaznačovala, že pití alkoholu vede ke společenskému, sportovnímu nebo jinému úspěchu či nenabádala k nadměrné a nezodpovědné konzumaci alkoholických nápojů,“ prozradila detaily projektu Drahomíra Mandíková, ředitelka firemních vztahů a komunikace, Plzeňský Prazdroj.

Tipy, jak uspět v TOP Odpovědná firma

Letošní ročník ocenění TOP Odpovědná firma 2015 je právě v plném proudu. Až do 26. července je možné registrovat firmu a projekty v oblasti udržitelného podnikání. Přihlášky posoudí a vyhodnotí odborná komise složená ze zástupců komerčního i neziskového sektoru, státní správy, expertů a významných osobností, které se aktivně podílejí na rozvoji odpovědného podnikání v ČR.  

1. Zjednodušili jsme pro vás vyplňování přihlášek

Přihlašování projektů či strategií vám nezabere moc času 

Během vstupu do soutěže TOP Odpovědná firma se vyhnete zdlouhavému a obsáhlému vypisování odpovědí. Otázky jsme formulovali tak, aby vám u většiny stačilo vybrat z přednastaveného ANO-NE. I když se náš formulář snaží postihnout všechny oblasti, které víme, že firmy řeší - vyplňujete vždy pouze informace, které ve své firmě máte opravdu k dispozici.

2. Zvyšte své šance na úspěch

Popište celkovou strategii firmy i vaše nejlepší projekty, ať máte srovnání

Aby vám účast v TOP Odpovědná firma přinesla co největší hodnotu, je vždy lepší, pokud kromě přihlášení do základních kategorií - Velká a Malá firma - najdete čas ještě na vyplnění alespoň některé z tematických kategorií.

Více informací z různých oblastí znamená i rostoucí šanci, že právě vaše aktivity zaujmou naše hodnotitele. A zároveň vám to poskytuje i více možností, porovnat svůj odpovědný byznys s dalšími hráči na trhu.

3. Že se CSR ve firmě teprve začínáte? U nás to nevadí

TOP Odpovědná firma oceňuje certifikátem každý projekt, který úspěšně projde hodnocením

Naše ocenění není omezeno pouze na společnosti, které se tématům trvale udržitelného odpovědného byznysu věnují již řadu let - právě naopak. TOP Odpovědná firma se snaží cíleně vyhledávat a upozorňovat na nové aktivity v konkrétních komunitách i regionech - v loňském roce se takto zapojily desítky středních i menších podniků.

Máte u vás ve firmě projekt, kterým pomáháte řešit konkrétní problém obyvatel v místě, kde podnikáte? Přispívají vaši zaměstnanci aktivně na veřejně prospěšné akce, zapojují se do dobrovolnických aktivit? I takové projekty hledáme. 

4. Nemusíte být členem Byznys pro společnost

Ocenění TOP Odpovědná firma je nezávislé a otevřené všem společnostem v ČR

Za dvanáct let historie si TOP Odpovědná firma vybudovala kredit nezávislého a objektivního ocenění toho nejlepšího, co se na poli českého CSR (corporate social responsibility) každoročně odehraje.

Důvěra, kterou do nás účastníci vkládají, je postavena na nezávislosti hodnocení. Nemusíte být členskou firmou Byznysu pro společnost (BpS), abyste si vysloužili ocenění za to, co pro rozvoj společnost jako podnikatelé děláte. Stejně jako vyhodnocování TOP Odpovědná firma nedělají zástupci BpS, ale každoročně je svěřujeme do rukou desítek respektovaných osobností napříč byznysem, veřejnými institucemi, médii či zástupci občanských sdružení.

 

Zdroje:
Inzerce