Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 2°C Dešťové přeháňky

Kam to spěje! Řidič jako první politický vězeň od roku 1989, píší naštvaní

Kam to spěje! Řidič jako první politický vězeň od roku 1989, píší naštvaní
zdroj: Profimedia

Hovoří se o něm jako o prvním politickém vězni od roku 1989. Řidič autobusu občan Roman Smetana, na sebe přitáhl velkou vlnu sympatií i nevole veřejnosti tím, že pomaloval reklamní plakáty v autobusech MHD s tvářemi politiků tykadýlky a dalšími „doplňky“. Vše se stalo před volbami v roce 2010, nyní to však vygradovalo do absurdního finále, olomoucký soud požádal policii, aby Smetanu eskortovala do vězení.

Za svůj přečin dostal Roman Smetana od soudkyně, která je shodou okolností manželkou exministra vnitra Ivana Langera (ODS), trest. Pokutu a původně 100 hodin veřejně prospěšných prací. Jelikož je nenastoupil, odřekl i domácí vězení, měl již v pondělí nastoupit k nepodmíněnému trestu do vězení. I to však odmítl. Petice proti jeho uvěznění, která na jeho podporu vznikla, měla v úterý po poledni už skoro 4000 podpisů.

Jenomže – pomine-li se absurdita celého případu, je skutečně pro společnost dobrým krokem to, vyzkoušet si, že na nátlak nemusí někdo odsouzený trest nastoupit?

„Je to celé neuvěřitelná kauza, jež má celou řadu znaků, které by pro nás všechny měly být jistým varováním. Jít za takovou banalitu, jako je počmárání plakátů, do vězení, silně připomíná 50. léta minulého století, kdy se zavíralo za články, hlasitě vyjádřený názor, který šel i velmi jemně mimo ten většinový,“ sdělila ParlamentnímListům.cz stínová ministryně pro lidská práva Michaela Marksová-Tominová (ČSSD). Zároveň však dodala, že v případě, kdy soud určil Smetanovi nástup do vězení, když nevyužil všechny možné měkčí formy trestu, měl do vězení nastoupit.