Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 6°C Oblačno

Kalousek se u Drtinové vysmál Babišovi a řekl, co bude po Schwarzenbergovi

Kalousek se u Drtinové vysmál Babišovi a řekl, co bude po Schwarzenbergovi
Miroslav Kalousek | zdroj: isifa/Lidové noviny/FRANTISEK VLCEK

Daniela Drtinová ve svém Interview v pondělí přivítala Miroslava Kalouska. Bývalý ministr financí a první místopředseda TOP 09 ujistil, že jeho strana nehodlá podporovat vládu ČSSD, protože musí „rehabilitovat termín opozice“. Především však protestoval proti „panu majiteli hnutí ANO“, jak vytrvale označoval Andreje Babiše.

Na úvod Kalousek popřel, že by v ČSSD podporoval křídlo Bohuslava Sobotky. „Jediný politik ČSSD, se kterým jsem se v kampani potkal, byl Michal Hašek, se kterým jsem si vypil kávu před nějakou svou přednáškou v Brně,“ poznamenal. Se Sobotkou si prý nerozumí v názoru na veřejné rozpočty a ani v názoru na to, kam má směřovat naše země.

Pak Kalousek ujistil, že v žádném případě žádný politik TOP 09 nevede jednání s ČSSD. Jakoukoliv spolupráci se sociální demokracií odmítl, načež mu moderátorka Drtinová ocitovala slavný výrok jeho předsedy Schwarzenberga, který před volbami nabízel ČSSD spolupráci. Kalousek se však ohradil, že byl výrok vytržen z kontextu.

Na základě citace vlastního výroku, že s ČSSD by za určitých okolností možná mohla Topka spolupracovat, pak zdůraznil, že toto řekl v dubnu 2012. Pak se prý situace změnila v tom, že ČSSD začala být ovládána prezidentem Zemanem. „Dnes je to strana, která soutěží s KSČM o to, kdo bude komunističtější,“ uzavřel toto téma.  

Moderátorku překvapilo, že se Kalousek tak brání komunistům, když v roce 2006 byl připraven se společně s Jiřím Paroubkem s nimi dohodnout. Kalousek se rozčílil, že tak to v žádném případě nebylo.

„Ale byl jste mentálně připraven vytvořit koalici podporovanou komunisty,“ namítala Drtinová. Kalousek však přišel s úplně jiným výkladem: „Já jsem přesvědčil pana Paroubka, aby nepodepsal smlouvu Tvrdík - Dalík, ale zvolil jiné aranžmá,“ popsal svou tehdejší roli.

Pan majitel hnutí ANO…  

„Vítěz voleb se zmítá v mocenských sporech, druhý dělá vše pro to, aby rozhodovat nemusel, a ten třetí říká, že udělá jen to, co pan Babiš,“ zhodnotil Kalousek povolební situaci. Pak vyzval vítězné strany k odpovědnosti za zemi.

Že by v tom sehrála nějakou roli TOP 09, si její první místopředseda nemyslí. Menšinovou vládu, kterou by TOP 09 podporovala, si totiž Kalousek umí jen těžko představit. „Že by ČSSD podporovala program TOP 09, tomu nevěřím, k tomu nedostala mandát od voličů,“ uvedl.

Jiné strany však podle něj dostaly mandát k vládě, tak by jej měly přijmout. „Od majitele hnutí ANO jsem slyšel, že bude v opozici a podporovat vládu, která podporuje jeho program. To je celkem geniální zkratka pro opoziční smlouvu,“ poznamenal k plánům hnutí ANO.

„Chceme rehabilitovat slovo opozice, které bylo v minulosti zprofanováno,“ vytkl hlavní úkol TOP 09 pro následující období. Opoziční smlouva a nulová tolerance podle něj byly extrémní podoby opozice, které tuto zemi velmi poškodily. TOP 09 by naproti tomu chtěla konstruktivně oponovat vládě a podílet se na zákonodárné činnosti.

Jako příklad své státotvorné opoziční činnosti uvedl snahu rozvíjet penzijní reformu. „Předložím návrhy, které zatraktivní druhý pilíř,“ uvedl jako příklad. Důchodová reforma, podobně jako finanční ústava, byly podle něj typickou ukázkou špatného postoje opozice. „To nebyla opozice, ale destrukce s prvky třídního boje,“ uvedl Kalousek.

Nemáte tam někoho jiného než bývalé komunisty?

Na přetřes přišel i výrok předsedy ANO Andreje Babiše: „Kalousek udělal všechno opačně.“ S tím však exministr financí nesouhlasil. „Pan majitel hnutí ANO dost plácá páté přes deváté,“ vzkázal Babišovi.

Pak zdůraznil, že naše země má po jeho působení jednu z nejnižších měr chudoby v Evropě, jednu z nejnižších měr nezaměstnanosti, a jak stát, tak domácnosti si mohou velmi levně půjčovat. Pak mu Daniela Drtinová ocitovala ještě slova exministra Vlastimila Tlustého, že se Kalousek na Ministerstvu financí choval jak kozel v zahradě.

Od Kalouska se však dočkala podrážděné reakce: „Mohla byste mi citovat někoho jiného než bývalého komunistu?" Drtinová se hájila, že pouze ocitovala exministra financí a lídra druhé nejsilnější strany s ambicemi vykonávat tuto funkci v nové vládě. „Já vám to nevyčítám, evidentně tam nikoho jiného než bývalé komunisty nemáte,“ rýpal dále Kalousek. Pak hájil svou hospodářskou politiku: „Zvolili jsme konzervativní řešení, které na konci roku 2013 přineslo stav, který rozhodně není špatný.“

Pak se dostala na přetřes slova předsedy Karla Schwarzenberga, že nastává čas, aby si TOP 09 hledala nového předsedu. „Ta strana už je tak vyspělá, že si dokáže najít nového předsedu,“ myslí si první místopředseda TOP 09. „V okamžiku, kdy se Karel Schwarzenberg rozhodne nekandidovat, budu připraven kandidovat a věřím, že budu mít více protikandidátů,“ naznačil pak své ambice.

Drtinová pak ještě nadhodila téma, že TOP 09 vždy před volbami více „vystrkuje“ předsedu Schwarzenberga a Miroslav Kalousek bývá „upozaděn“.  Ten to však takto rozhodně nevnímá. „Na plakátech byl i Miroslav Kalousek. A měl jsem víc mediálních výstupů než Karel Schwarzenberg a dokonce víc než Michal Hašek,“ zmínil svůj protějšek v ČSSD. Důkazem je podle něj i to, že ve Středočeském kraji získal nejvíce preferenčních hlasů ze všech kandidátů všech stran. 

Zdroje: